Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Πλήρης σύνταξη πριν από τα 62 με λιγότερα από 12.000 ένσημα - Ποιοι τη δικαιούνται

Επτά κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερες από 12.000 ημέρες ασφάλισης, αρκεί να μην τους προλάβουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στις κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Και ανάλογα με το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ μπορούν να αποχωρήσουν από τα 58 ή και νωρίτερα με πλήρη σύνταξη.

Στα «βαρέα» μάλιστα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι χαμηλότερα και με λιγότερες ημέρες ασφάλισης. Οι γυναίκες για παράδειγμα που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες μέχρι το 2010, εκ των οποίων οι 3.600 στα «βαρέα», αποχωρούν από το 55ο έτος. Επίσης, για τη συνταξιοδότηση µε 10.500 ένσημα, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα, υπάρχει συγκεκριµένος όρος. Απαιτούνται 1.000 ηµέρες στα βαρέα την τελευταία 13ετία πριν από την αίτηση.

Όσοι ασφαλισµένοι συµπληρώνουν 35ετία µέχρι το τέλος του 2012 κλειδώνουν το δικαίωµα. Ωστόσο για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου πρέπει να πιάσουν και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Προσοχή, καθώς τη διετία 2011-2012 το δικαίωµα κλειδώνει µε 10.500 αλλά η έξοδος γίνεται µε 10.800 και 11.100 ηµέρες ασφάλισης αντίστοιχα.

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις, όμως, επανεξετάζονται και είναι βέβαιο ότι θα τροποποιηθούν (ορισμένες θα καταργηθούν και τελείως). Οσοι συμπληρώνουν φέτος την ηλικία συνταξιοδότησης μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς να επηρεαστούν από τις αλλαγές. Δεν είναι όμως βέβαιο αν θα έχουν την ίδια δυνατότητα και όσοι συμπληρώνουν την ηλικία το 2016 ή το 2017.

Μπορεί να αποφασιστεί να δοθεί μεταβατική περίοδος για να μην ανατραπούν τα δικαιώματα συνταξιοδότησης που θεμελιώνουν οι ασφαλισμένοι το 2016 ή και το 2017, αλλά από την άλλη πλευρά θα υπάρξει απώλεια σύνταξης λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού. Οι δρόμοι δηλαδή είναι δύο: Μεταβατική περίοδος για έξοδο χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά με μειώσεις συντάξεων ή αύξηση των ορίων ηλικίας με μικρότερες περικοπές.


Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *