Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Φήμες για δημοψήφισμα στις 7 Ιουνίου - Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Έντονη είναι η φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες για πιθανό δημοψήφισμα παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Μάλιστα ως πιθανότερη ημερομηνία φημολογείται η 7η Ιουνίου, κάτι που και είναι μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μέχρι στιγμής δεν είναι και λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος. Μεταξύ αυτών οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέξης Μητρόπουλος και Νίκος Φίλης. Τα στελέχη αυτά τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει μια αμοιβαία και επωφελής συμφωνία.

Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη ομάδα στελεχών η οποία τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης κι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι επωφελής είναι υψηλό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real News το 58,8% επιθυμεί στην περίπτωση έντιμου συμβιβασμού επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, το 28,8% δημοψήφισμα και το 5,8% εκλογές. Όμως στο σενάριο που η συμφωνία προβλέπει την λήψη όλων των μέτρων που ζητούν οι εταίροι, το 42,6% θέλει δημοψήφισμα, το 37% επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή και το 11,3% πρόωρες εκλογές.


Τι ορίζει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα το Σύνταγμα προβλέπει την διεξαγωγή δύο ειδών:

Δημοψήφισμα για "κρίσιμα εθνικά θέματα": προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.

Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *