Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Πρόοδος στο Eurogroup - Η ανακοίνωση για την Ελλάδα

Περίπου τρεις ώρες κράτησε η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ τα μαντάτα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι μεν θετικά για την Αθήνα, ωστόσο, το μπαλάκι περνάει στην πλευρά του Μάριο Ντράγκι.

Το Eurogroup εξέδωσε κείμενο στο οποίο καταγράφεται η θετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ωστόσο, όπως, όλα δείχνουν το μπαλάκι περνάει στην πλευρά του Μάριο Ντράγκι, καθώς, η ΕΚΤ θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα χαλαρώσει τη θηλιά στην ελληνική οικονομία και θα δώσει περαιτέρω ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

«Το Eurogroup σήμερα έλαβε μία ανασκόπηση της πορείας των εργασιών στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση και έχουν συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. 

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίσαμε ότι περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα χάσματα στα ζητήματα που παραμένουμε ανοιχτά. Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους Θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μίας επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης εγκαίρως.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συζητήσεις. Οταν οι Θεσμοί καταλήξουν σε μία συμφωνία στην κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας».


Βαρουφάκης: Να κάνει η ΕΚΤ αυτό που πρέπει

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, αφού ανακοίνωσε στους ομόλογούς του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει αύριο τη δόση του ΔΝΤ, τόνισε πως η Φρανκφούρτη πρέπει τώρα να «κάνει αυτό που πρέπει».


Ντάισελμπλουμ: Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά οι εκταμιεύσεις

Αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της σύντομης δήλωσης του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου απαιτείται ένας πλήρης κατάλογος μεταρρυθμίσεων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.

«Στη σύντομη δήλωση μας αναγνωρίζουμε την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Εχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το Eurogroup της Ρίγας, υπάρχει πιο γρήγορη πρόοδος, εμβαθύνονται οι συζητήσεις», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται χρόνος για να γεφυρωθούν τα κενά και να υπάρξει συμφωνία.

«Όπως συμφωνήσαμε την 20η Φεβρουαρίου, χρειαζόμαστε έναν πλήρη και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε όταν οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση».


iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *