Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

''Είμαστε στο κόκκινο!'' - Τι θα πει ο Τσίπρας σε Μέρκελ και Ολάντ στη Ρίγα

Θέμα ρευστότητας αναμένεται να θέσει και μάλιστα σε δραματικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχει σε λίγη ώρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνάντηση θα είναι τριμερής και δεν θα υπάρξει ξεχωριστό ραντεβού του πρωθυπουργού με την καγκελάριο ή τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει Μέρκελ και Ολάντ για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα τονίζοντας πως «είμαστε στο κόκκινο».

Θα θέσει ζήτημα ρευστότητας τόσο για το επόμενο τρίμηνο όσο και μεσοπρόθεσμα, ενώ, θα αναλύσει την πορεία της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Brussels Group.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει σε Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ πως η Αθήνα εκτιμά ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος με τον βασικό στόχο να παραμένει η πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα λάβει χώρα μετά το δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.


Οι βασικές επιδιώξεις


Το περίγραμμα μιας ενιαίας και έντιμης συμφωνίας την οποία επιθυμεί η ελληνική πλευρά έχει καταγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Η Αθήνα στοχεύει η συμφωνία να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
-«Οχι» σε μείωση μισθών και συντάξεων
-«Οχι» στις ομαδικές απολύσεις
-Νομοσχέδιο για τα εργασιακά
-Αναδιάρθρωση του χρέους
-Αναπτυξιακό πακέτο
-Ανακατανομή φορολογικών βαρών


Τι θέλει να «κλειδώσει» ο Αλέξης Τσίπρας

Κι αν οι παραπάνω επιδιώξεις παραμένουν τεχνοκρατικού χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός, σε πολιτικό επίπεδο θα «ψάξει» συνεννόηση με Μέρκελ, Ολάντ και ίσως και Γιούνκερ ώστε να καταγραφεί η πρόοδος και οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε σημαντικά ζητήματα όπως ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις πρόωρες συντάξεις και να μείνουν εκτός συζήτησης εκείνα τα θέματα που παραμένουν «κόκκινες γραμμές» για την Αθήνα.


Προς έκτακτο Eurogroup με το βλέμμα στον Ντράγκι

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον υπάρξει σύγκλιση σε επίπεδο κορυφής, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο εξελίξεων.

Θα μπορούσε να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ώστε να διαπιστώσει και επισήμως την πρόοδο και στη συνέχεια όλοι θα περιμένουν την αντίδραση της ΕΚΤ.

Εκτιμάται ότι εφόσον η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανάψει το «πράσινο φως» το ίδιο θα πράξει και η Φρανκφούρτη χαλαρώνοντας τη θηλειά και δίνοντας ανάσες ρευστότητας στη χώρα.


Σενάρια και προσχέδια

Την ίδια ώρα κυκλοφορούν, όπως πάντα, αρκετά σενάρια για μια ενδεχόμενη συμφωνία και το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή.

Το προσχέδιο που αποδόθηκε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προ ημερών έχει διαψευσθεί από όλες τις πλευρές, ωστόσο, κύκλοι σε Βρυξέλλες και Αθήνα τονίζουν ότι ίσως να είναι κοντά στον «χάρτη» της συμφωνίας.

Παράλληλα, ανάβει ξανά η συζήτηση για τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου ή μια ενδεχόμενη επέκταση προγράμματος, ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνει τέτοιες συζητήσεις.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *