Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η ασθένεια του Pierce και οι κίνδυνοι εισβολής στην Ελλάδα - Άρθρο της γεωπόνου Αναστασίας Γραμματέα

Η ασθένεια του Pierce και οι κίνδυνοι εισβολής στην Ελλάδα - Γράφει η Αναστασία Γραμματέα για το ialmopia.gr


Πρόκειται για ασθένεια η οποία διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και πήρε το όνομα της από το όνομα του ερευνητή που την εφηύρε. Ωστόσο, διαπιστώθηκε η νόσος και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο εύκολο να παρουσιαστεί και στην χώρα μας. 



Συμπτώματα

Αναφερόμενοι στην άμπελο, τα προσβεβλημένα πρέμνα παρουσιάζουν έντονη καχεξία και νέκρωση της περιφέρειας των φύλλων. Την άνοιξη παρατηρείται έντονη και καθυστερημένη έκπτυξη των οφθαλμών, ενώ η νέα βλάστηση παρουσιάζει έντονο νανισμό, χλώρωση και παραμόρφωση των φύλλων. Τα πλέον εντυπωσιακά συμπτώματα γίνονται ακόμα εντονότερα το φθινόπωρο, ενώ τα φύλλα εμφανίζονται ζεματισμένα στην περιφέρεια του ελάσματος. Οι βότρεις των ασθενών κληματίδων παύουν να αναπτύσσονται και αποξηραίνονται τελικά. Σε επιμήκη τομή των προσβεβλημένων οργάνων, δηλαδή κληματίδων, φύλλων κτλ, παρατηρούνται καστανοί μετασχηματισμοί. Επειδή τα συμπτώματα αυτά μπορούν να συγχυστούν με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών και προβλημάτων του φυτού, όπως είναι ή ίσκα, ο ίκτερος, οι σηψιρριζίες αλλά και διάφορα τροφοπενιακά προβλήματα, κρίνεται απαραίτητη η μικροσκοπική εξέταση του δείγματος. Τέλος η συγκεκριμένη ασθένεια φαίνεται να προσβάλλει και άλλα καλλιεργούμενα είδη, όπως είναι διάφορα οπωροφόρα δέντρα και εσπεριδοειδή, καθώς και την μηδική, προκαλώντας την ασθένεια του νανισμού της μηδικής.



Αίτιο 

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο και συγκεκριμένα στο xylella fastidiosa . Παλιότερα θεωρούνταν ούτι η ασθένεια οφείλονταν σε ιό, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει. Το βακτήριο εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται σε αγγεία του ενεργού ξύλου τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της αμερικανικής αμπέλου. Μεταδίδεται κυρίως με πολλά είδη εντόμων, όπως είναι οι μικροτέγιτες, καθώς και με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Οι συχνά εμφανιζόμενες επιδημικές εξάρσεις της ασθένειας οφείλονται κυρίως στην αύξηση του αριθμού των φορέων –εντόμων και την βόσκηση τους πάνω στα φυτά –ξενιστές. Η ασθένεια παρατηρείται κυρίως σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και προκαλεί περισσότερες ζημιές σε περιοχές με θερμά παρά με ψυχρά κλίματα. Αναλόγως με την ηλικία των φυτών, της ποικιλίας και των συνθηκών του περιβάλλοντος, τα προσβεβλημένα φυτά αποξηραίνονται μέσα σε λίγους μήνες από την μόλυνση. Τα νεαρά και εύρωστα φυτά αποξηραίνονται πολύ γρηγορότερα από τα υπόλοιπα. Διάγνωση της ασθένειας μπορεί να γίνει με βάση τα συμπτώματα των πρέμνων. Επίσης η μικροσκοπική παρατήρηση και η μέθοδος ELISA καθώς και η απομόνωση του παθογόνου σε εκλεκτικά θρεπτικά υποστρώματα, βοηθούν στην εξαγωγή ενός θετικού αποτελέσματος. Στις περιοχές όπου έχει εγκατασταθεί η ασθένεια, είναι πρακτικά αδύνατο να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά. Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας με την αντιμετώπιση των εντόμων –φορέων, η φύτευση φυτών που είναι ανθεκτικά στην ασθένεια, η εγκατάσταση των αμπελώνων να γίνεται όσο το δυνατόν μακρύτερα από περιοχές όπου καλλιεργούνται και άλλα φυτά-ξενιστές του βακτηρίου. Ενδεχομένως, η άρδευση των φυτών με ορισμένα αντιβιοτικά να έχει θετικά αποτελέσματα, ωστόσο η χρήση τους βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Η καλύτερη μέθοδος καταπολέμησης αφορά την χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και η αποφυγή πολλαπλασιαστικού υλικού από περιοχές όπου ενδημεί το βακτήριο, όπως είναι το Μεξικό, οι ΗΠΑ κτλ. Τούτο προβλέπεται και από την σχετική νομοθεσία άλλωστε. 



Πηγή: Ασθένειες καρποφόρων δέντρων και αμπέλου - Χ.Γ.Παναγόπουλος, καθηγητής της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών



Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *