Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με σενάρια για πιθανή εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης

Ραγδαίες είναι εξελίξεις μετά το άκαρπο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα το
απόγευμα. Προηγουμένως, ωστόσο, και συγκεκριμένα ως το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά θέματα σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Στη συνέχεια, στις 4 ώρα Ελλάδας της ίδιας ημέρας, η σκυτάλη θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που επίσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Τον τελικό λόγο πάντως θα τον έχουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης στο επίπεδο των οποίων θα επιχειρηθεί να επικυρωθεί η συμφωνία. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πήγες, τα ανοιχτά θέματα εξακολουθούν να είναι αρκετά, τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και διαρθρωτικού.

Την ανάγκη προηγούμενης επίτευξης συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο υπογράμμισαν άλλωστε προσερχόμενοι στο χώρο της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ο Αυστριακός Χανς Γεργκ Σελινγκ, ο Λιθουανός Ριμάντας Σάτζιους και ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε πως έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος και ότι είναι ώρα «να γίνει σοβαρή και εμπιστευτική διεργασία», πάνω στην οποία θα βασιστεί η συνεδρίαση της Δευτέρας έτσι ώστε να επιτευχθεί μια «αξιόπιστη, ισχυρή και βιώσιμη συμφωνία».

Κύκλοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου πιθανολογούσαν σήμερα από το Λουξεμβούργο πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015. Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *