Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Βραδιά τοπικής γαστρονομίας στο πλαίσιο της δράσης «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» από την Αναπτυξιακή Πέλλας

Με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και αναδεικνύοντας πλήρως τη δυναμική της τοπικής γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε, στο Κέντρο «Καταρράκτες» της Έδεσσας από την Αναπτυξιακή Πέλλας, η εκδήλωση προβολής εκλεκτών γεύσεων από την Πελλαία Γη, στο πλαίσιο του διατοπικού προγράμματος της Κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER-Άξονας 4 που υλοποιείται με τη συμμετοχή 21 Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER. 


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΠΕ. κ. Τάκης Γιάννου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Χρήστος Καρυώτης, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αλμωπίας Γιώργος Τσιμτσιρίδης και Χρήστος Μπάτσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας Φίλιππος Γκιούρος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πέλλας κ. Παναγιώτης Κερασόπουλος, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΕ κα. Νατάσα Ιατρίδου-Βλαδίκα, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Πέλλας κ. Τρύφων Τσαντάκης, δημοσιογράφοι από τοπικά, περιφερειακά και εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων που διέθεσαν δωρεάν τα προϊόντα τους καθώς, επίσης, σεφ και ειδικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ποιότητας διατροφής, υγιεινής και ασφάλειας. 



Στην εκδήλωση υπήρχε έκθεση και μουσείο εκλεκτών ποιοτικών προϊόντων από όλη την Πέλλα. Ακόμη διανεμήθηκε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την διατροφική αξία και τις δυνατότητες προώθησης των συγκεκριμένων προϊόντων στην εγχώρια και διεθνείς αγορές.


Οι παραβρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εκλεκτές γεύσεις και γαστρονομικές δημιουργίες που προσφέρθηκαν χρησιμοποιώντας περισσότερα από 70 τοπικά υλικά και προϊόντα, νωπά και μεταποιημένα, καθώς επίσης και εκλεκτό τσίπουρο και κρασιά από την Πέλλα. 


Το μενού της βραδιάς επιμελήθηκαν οι chef Γιώργος Παλησίδης, Θοδωρής Κουρατζόγλου και Στράτος Καραγιάννης, με τη συμμετοχή των βραβευμένων σπουδαστών chef του ΙΕΚ Έδεσσας και τη συμβολή του γνωστού Chef-Αρχιμάγειρα από την Έδεσσα Λάζαρου Ράπτη, καθώς και της ομάδας του Κέντρου των Καταρρακτών που είχαν και την επιμέλεια του σερβιρίσματος. 


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Πρόεδρος της ΑΝ.ΠΕ. καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και παρουσίασε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της τοπικής γαστρονομίας, τη στενή της σύνδεση με τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και παραδόσεις και τις προοπτικές προβολής και προώθησής τους μέσα από δράσεις εξωστρέφειας. 


Ο Δήμαρχος Έδεσσας τόνισε επίσης την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο της οργάνωσης και κάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν γαστρονομικό πλούτο της Πέλλας στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δράσεων και επαφών. 


Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ιορδάνης Κιοσέογλου παρουσίασε το σύνολο των δράσεων του διατοπικού Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» και τόνισε τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την αναγνώριση (ΠΟΠ, ΠΓΕ) ονομαστών προϊόντων της Πέλλας όπως το τραγανό κεράσι Έδεσσας, το Μήλο Άρνισσας/Παναγίτσας, η πατάτα Αρχαγγέλου, το κόκκινο πιπέρι Αλμωπίας, η Μπαχοβίτικη-Καρατζοβίτικη πιπεριά, η κομπόστα ροδάκινο Πέλλας, το σιτάρι Καλουτζά και πολλά άλλα. 


Η δημοσιογράφος Ίνα Ταράντου (γνωστή από την εκπομπή της που παραπέμπει στην Έδεσσα και την περιοχή της «Του νερού τα Παραμύθια»), παρουσίασε τις δυνατότητες για την τουριστική προβολή της Πέλλας μέσα από τις δράσεις επικοινωνίας που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, με τη μαγνητοσκόπηση και τη δημιουργία μικρών ταινιών για την περιοχή. Η κα. Ταράντου έμεινε εντυπωσιασμένη από την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, συνεχάρη όλους τους συντελεστές και τόνισε ότι η φυσική ομορφιά, ο διατροφικός πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων αποτελούν στοιχεία που μπορούν να αναδείξουν την περιοχή σε σημαντικό τουριστικό προορισμό.


Ακόμη, η διατροφολόγος κα. Γούτα Κική αναφέρθηκε στην διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων και σε παράγοντες που χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τους οι παραγωγοί και οι καταναλωτές ώστε να απολαμβάνουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτητικά πιάτο. 


Η δράση «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» συνεχίζεται με την περιήγηση του δημοσιογραφικού κλιμακίου σε τουριστικά αξιοθέατα σε όλη την Πέλλα και σε τοπικές επιχειρήσεις.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *