Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Το Θεοδωράκι, ένα στολίδι στο όρος πάικο

Το χωριό Θεοδωράκι βρίσκεται στον Νομό Πέλλας 17 χλμ νοτιοανατολικά της Αριδαίας στην επαρχία Αλμωπίας.
 
Eίναι ένα γραφικό χωριό στα 470 μέτρα υψόμετρο στις παρυφές του δυτικού όρους Πάικο, και αριθμεί 700 κατοίκους. Oι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία η κτηνοτροφία ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, ενώ εξαιρετικά προιόντα του χωριου είναι το τυρί, το κρέας, το μέλι, το τσίπουρο, το κρασί, οι πίτες. Αξίζει να δει κανείς την εκκλησία της αναλήψεως του 1800 μ.χ στο χωριο με τις σπάνιες τοιχογραφίες, το φαράγγι του χωριού οπου θα συναντήσει το σπήλαιο του χωριού με είσοδο 2 μέτρων και βάθος ανεξερεύνητο τα 100 περίπου μέτρα καθορισμένα. Στα βόρεια του χωριού ο συμμαχικός δρόμος φτιαγμένο από Σέρβους ένα ακόμα μνημείο της φύσης 5 χλμ μήκους, στην είσοδο και προς κεντρικα του χωριού συναντάμε το κιόσκι του συλλόγου θεοδωρακιωτών Θεσσαλονίκης με την υπεροχη θέα προς το χωριό και την Αλμωπία, το γραφικο πέτρινο αμφιθέατρο, το μνημείο του επισμηναγού Ιωάννη Τότσα, την γραφική κεντρικη πλατεία Ηρωών, και πολλα παλια σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που σώζονται μεχρι και σήμερα. 
 
Στα 6 χλμ νοτιοανατολικά του χωριού στα 700 μέτρα υψόμετρο συναντάμε το παλιό χωριο Παπάσιο εκκενώθηκε από τους κατοίκους του πριν έναν αιώνα, έμεναν 30 οικογένειες που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Σήμερα είναι ένα πανέμορφο οροπέδιο με θέα προς την αλμωπία φιλοξενεί ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύκους , λαγούς και άλογα. 5 χλμ ανατολικά του θεοδωρακείου η πηγή του χωριού μαζι με τη αγία παρασκευή ένα παρεκλήσι και την πέτρινη πηγή δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο στο οποίο συμβάλουν οι φουντουκιές τα πλατάνια η δρύς, 500 μέτρα πιο πάνω το αλπικό λιβαδάκι κουότσιν θα σας μαγέψει, από εκει και σε μεγάλη εκταση ξεκινάνε δάση οξυάς, το οροπέδιο καλή πεδιάδα θεοδωρακείου στα 1.000 μέτρα οπου παλια καλλιεργούνταν πατάτες πλούσια πανίδα από ζαρκάδια και αγριογούρουνα και άγρια αλογα. 
 
Η διαδρομή Μεγάλα Λιβάδια- Θεοδωράκι 18 χιλλιομέτρων θα σας μαγέψει, 2 χλμ βόρεια του χωριου συναντάμε το γεώφραγμα της μάτιτσας με κυπρίνους, ένα ιδανικό μερος για ψάρεμα, ανάμεσα στο Θεοδωράκι και το χωριό κρανέα δρυόδαση με πλούσια πανίδα, το Θεοδωράκι απέχει 100 χλμ από Θεσσαλονίκη.
 
 
κείμενο: Γιάννης Παπαντωνίου 

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *