Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ρίχνει αυλαία το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Έδεσσας

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερώνουμε όλους τους δημότες του Δήμου Έδεσσας, ότι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ρίχνει αυλαία. Το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Δήμου Έδεσσας, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2015, από το Δήμο Έδεσσας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης). Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Οι πολίτες του Δήμου αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το θεσμό, με αιτήσεις που ξεπέρασαν τις 1000. Στα 2 χρόνια λειτουργίας του - στα οποία ουσιαστικά για 5 μήνες είχε μόνο την ευκαιρία να δημιουργήσει προγράμματα για τους δημότες (Απρίλιος-Ιούνιος 2015 και Δεκέμβριος-Ιανουάριος 2016)- δημιουργήθηκαν και προσφέρθηκαν δωρεάν, 17 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ το σύνολο των ωφελούμενων εκπαιδευόμενων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς προγράμματα, ξεπέρασε τους 200. Η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στους δημότες σε καιρό οικονομικής κρίσης αλλά και δημιουργικής απασχόλησης σε περίοδο ανεργίας, ήταν μια μεγάλη ανάσα για τον κόσμο όπως επίσης και η παροχή ίσων ευκαιριών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παρά τη συγκέντρωση υπογραφών και τα δημοσιεύματα στον Τύπο, τις επιστολές Δημάρχων και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, που ζητούσαν την παράταση λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης αποφάσισε το Έργο των Κ.Δ.Β.Μ. να κλείσει στα τέλη του Φεβρουαρίου, με την υπόσχεση ότι θα επαναλειτουργήσει απ’ το Σεπτέμβριο του 2016 με νέο σχεδιασμό.

Η ανησυχία για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΒΜ είναι μεγάλη, ενώ στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται μείωση των στελεχών και αναπόφευκτα μείωση και του προσφερόμενου έργου. Η ουσία δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Δια Βίου Μάθηση, αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί και απαξιώνεται. Η προσπάθεια για ανάπτυξη της δυναμικής πορείας του έργου και εξασφάλισης όσων ήταν απαραίτητων για τη λειτουργία του διακόπτεται, παρά την ανταπόκρισή και την λαχτάρα του κόσμου για Δια Βίου Μάθηση. Χώροι και εξοπλισμοί θα μείνουν πλέον ανεκμετάλλευτοι. Το ίδιο συνέβη και το 2011 με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων όπου η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων και το 2013 αρχίσαμε πάλι από το μηδέν.

Το δικαίωμα δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων συνεχίζεται μόνο για την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, για την υπόλοιπη Ελλάδα δυστυχώς τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλείνουν. Αυτό αποτελεί διάκριση για τα στελέχη, τους εκπαιδευτές, τους Δήμους και κυρίως τους εκπαιδευόμενους. Αναρωτιόμαστε σε πόσες χώρες θα μπορούσε να συμβεί

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τους εκπαιδευτές μας για την πολύτιμη προσφορά εκπαιδευτικού έργου, τους εκπαιδευόμενους που μας εμπιστεύτηκαν τον ελεύθερο χρόνο τους και τις προσδοκίες τους, εφημερίδες και ιστοσελίδες της ευρύτερης περιοχής για την στήριξη και την προβολή του έργου μας. Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα των πολιτών, λόγω της περικοπής των ωρών που μας επιβλήθηκε και της διακοπής του έργου.

Τα πιστοποιητικά όσων παρακολούθησαν επιτυχώς προγράμματα του ΚΔΒΜ ΕΔΕΣΣΑΣ, κατά τον Απρίλιο-Ιούνιο 2015, βρίσκονται στο ΚΕΠ ΕΔΕΣΣΑΣ (ημιόροφος) και μπορούν να τα παραλαμβάνουν εργάσιμες μέρες και ώρες από τον κο Δήμτση Αθανάσιο, τηλ. 2381350019. Οι φετινές βεβαιώσεις (Δεκέμβρίου-Ιανουαρίου 2016) ετοιμάστηκαν και έχουν αποσταλεί στην Αθήνα για υπογραφές. Αναμένεται να καθυστερήσουν ένα μήνα περίπου ακόμη (πληροφορίες στο ΚΕΠ κο Δήμτση, email: sakisdimtsis@edessa.gr).

Mε εκτίμηση,

Δίτσου Μαρία,

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

fanimaria@hotmail.com

www.facebook.com/kdvmedessas

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *