Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Πικρές αλήθειες για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Έδεσσα

Το www.meapopsi.gr ύστερα από τον ντόρο που έχει γίνει μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας για το ενδεχόμενο λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Έδεσσα παρουσιάζει κάποιες πικρές αλήθειες οι οποίες πέραν του ανθρωπισμού και του αισθήματος φιλοξενίας που μας διακατέχει, σίγουρα θα πρέπει να αποτελέσει σπουδή προβληματισμού για τις προτάσεις που έβαλε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης για το πρώην Στρατόπεδο Κλεισοχωρίου και για τις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις Σωτήρας. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας με την σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων πλην του κου Μιχάλη Φουνταλή αποφάσισε να παρθεί απόφαση της αναβολής του θέματος ώστε η τοπική κοινωνία να συζητήσει το ζήτημα όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Έδεσσας, οι δομές αλλά και άλλοι φορείς ώστε να διαπιστωθεί να μπορεί να λειτουργήσουν δομές μόνιμες αλληλεγγύης αλλά και να αποσαφηνιστεί αν υπάρξει χρηματοδότηση των Δήμων αλλά και εφαρμογή της αναλογικότητας καθώς και καταγγελία του Πολέμου που ουσιαστικά δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Παρακάτω δείτε μερικούς εύλογους προβληματισμούς:


Στρατόπεδο Κλεισοχωρίου 

η πρόταση μπορεί να έγινε αλλά είναι γεγονός ότι μιλάμε για δυο πρώην στρατόπεδα. Το ένα είναι δυτικά και το άλλο ανατολικά. Για ποιο από τα δυο λοιπόν αναφέρεται ο κος Σηφάκης. Αποτελεί ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα το γεγονός ότι το χωριό Κλεισοχώρι βρίσκεται κολλητά με το πρώην στρατόπεδο και επειδή η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για ανοικτές δομές, μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι οι εκατοντάδες μετανάστες θα μπορούν να κινούνται όπου θέλουν. Ακόμη το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό του πρώην Στρατοπέδου είναι θέμα. Καταρχήν στο πρώην στρατόπεδο είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Κράτος για να δημιουργηθεί εκεί. Τελικώς όταν το στρατόπεδο έκλεισε δεν γύρισε και πάλι στον Δήμο. Ακόμη το γεγονός ότι διαλύθηκαν τα κτίρια αλλά και ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές. Όπως και το γεγονός ότι σε εκείνες τις υποδομές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φιλοξενηθούν πάνω από 150 άτομα. Ακόμη και το στρατόπεδο του Μεσημερίου που έπεσε ως ιδέα ανεπίσημα και χωρίς να καταγραφεί στα επίσημα κείμενα μπορεί να φιλοξενήσει έως 400 άτομα. Άρα το σχέδιο για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών γύρω στα 1000 άτομα πάει περίπατο. Ακόμη μέσα στο στρατόπεδο δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση εύκολα μιας και είναι δασώδης περιοχή. Τέλος άξιο αναφοράς το γεγονός ότι απέναντι από το πρώην στρατόπεδο Κλεισοχωρίου υπάρχει εκκλησία ενεργή του χωριού και δεν γνωρίζουμε αν προκαλεί προβλήματα όταν θα υπάρχει Θεία Λειτουργία.


Κατασκηνώσεις Σωτήρας 

Μια από τα ίδια αναφορικά με το ιδιοκτησιακό που δεν βρίσκεται στον Δήμο Έδεσσας. Ερειπωμένα κτήρια που σε καμιά περίπτωση δεν διαθέτουν υποδομές. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία μπορεί να φιλοξενήσει έως 300 άτομα με σκοινές. Άρα και αυτός ο χώρος έχει θέματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *