Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Αναδρομές... Euro 1960: Η Σοβιετική Ένωση της «μαύρης αράχνης»

Η πρώτη διοργάνωση EURO το 1960 σημαδεύτηκε, πλην της πρωτιάς της Σοβιετικής Ένωσης, από την παρουσία του Λεβ Γιασίν, της «μαύρης αράχνης», που θεωρείται ο κορυφαίος τερματοφύλακας όλων των εποχών. 



Η Σοβιετική Ένωση κατάφερε να γίνει η πρώτη νικήτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Γαλλίας, σε μια διοργάνωση που γινόταν πολύ διαφορετικά από ότι τη δεκαετία του 1980, με τις ομάδες να αγωνίζονται σε διπλούς αγώνες μέχρι τα προημιτελικά και να πηγαίνουν μόνο οι τέσσερις σε μια χώρα για να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο και τότε αυτό συνέβη στη Γαλλία, όπως καλή ώρα και η φετινή διοργάνωση.

Εκεί, η πρώτη συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης προμήνυε τι θα επακολουθούσε και τη δεκαετία του 1980, όταν εμφανίστηκε η «πυραυλοκίνητη» ομάδα του Βαλερί Λομπανόφσκι.

Η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 3-1 και 1-0 την Ουγγαρία στην πρώτη προκριματική φάση της διοργάνωσης και προκρίθηκε στα προημιτελικά, έχοντας ως σκόρερ στην πρώτη αναμέτρηση τους Ιλίιν, Μετρεβέλι και Ιβανόφ και στη δεύτερη τον Ιβανόφ στο 58’ και, έτσι, προκρίθηκε στα προημιτελικά.

Εκεί, πέρασε άνευ αγώνα την Ισπανία, η οποία δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στις δύο αναμετρήσεις, λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη «γηραιά ήπειρο» και την κόντρα ανατολικών και δυτικών, και προκρίθηκε στην τελική φάση της Γαλλίας.

Στα ημιτελικά, η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 3-0 την πανίσχυρη τότε Τσεχοσλοβακία και προκρίθηκε στον τελικό, χάρη στα τέρματα των Ιβανόφ στο 34’ και στο 56’ και του Πονέντελκιν στο 66’.

inner

Στον τελικό, αντιμετώπισε τη Γιουγκοσλαβία, την οποία νίκησε 2-1 στην παράταση, με τον κανονικό αγώνα να ολοκληρώνεται στο 1-1 με τα τέρματα των Γκάλιτς στο 43’ και Μετρεβέλι στο 49’. Στο έξτρα ημίωρο, ο Πονέντέλκιν έδωσε το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία της συγκεκριμένης ομάδας με το τέρμα στο 113’.

Από τότε, οι Σοβιετικοί θα συμμετείχαν στον τελικό του 1964, όπου θα έχαναν από την Ισπανία του Λουίς Σουάρεθ με 1-2 στην ιβηρική χώρα, θα έπαιρναν την τέταρτη θέση στο Μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία και θα έφταναν στον τελικό του EURO του 1988, όπου και θα έχαναν με 0-2 από την Ολλανδία.

Τη συγκεκριμένη ομάδα την κοούτσαρε ο Νταβίντ Κατσάλιν και ο μεγάλος ηγέτης ήταν η «μαύρη αράχνη» και μοναδικός τερματοφύλακας που έχει αναδειχθεί ποτέ κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη, ο Λεβ Γιασίν, που άφησε το μάταιο τούτο κόσμο το 1990. Μαζί του σιγόνταραν και οι Ιβανόφ, Βόινοφ, Μετρεβέλι, Πονέντελνικ και Μπουμπούκιν ως σημαντικότερα ονόματα, ενώ στην ενδεκάδα του τελικού συμμετείχαν και οι Τσοκέλι, Μασλένκιν, Κρούικοφ, Νέτο και Μέσκι.  


πηγη: sport-fm.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *