Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Euro 2016... analysis

Η δεύτερη αγωνιστική του Euro 2016 ολοκληρώθηκε και επειδή τα μαθηματικά είναι αμείλικτα, το SDNA αναλύει τα στατιστικά της διοργάνωσης, σφυγμομετρώντας τη δυναμική των ομάδων.


Τα μαθηματικά είναι αμείλικτα. Και στο ποδόσφαιρο μαρτυρούν πολλά πράγματα για την εικόνα της εκάστοτε ομάδας σε κάθε διοργάνωση. Έχοντας συμπληρώσει τις δύο πρώτες αγωνιστικές στο Euro 2016 έχουμε πλέον μία ολοκληρωμένη άποψη για κάθε ομάδα που συμμετέχει στη διοργάνωση της Γαλλίας.

Γιατί η δύναμη της Ισπανίας είναι στον άξονα; Είναι η Γαλλία one-man team βασιζόμενη στην εκρηκτικότητα του Παγέ; Γιατί η Γερμανία δείχνει μπλοκαρισμένη επιθετικά; Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Μόντριτς στο κέντρο της Κροατίας και γιατί χωρίς τον καλό Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς η Σουηδία δεν τραβάει; Το SDNA αναλύει μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που απορρέουν από τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Το passing game της Πορτογαλίας του Σάντος δεν αρκεί

Η φιλοσοφία του Φερνάντο Σάντος στην Πορτογαλία είναι να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Με ποιοτικούς παίκτες, καλούς χειριστές της μπάλας, όπως οι Άντρε Γκόμες, Ζοάο Μάριο, Μουτίνιο, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νάνι, οι Πορτογάλοι είναι από τους πρώτους στη σχετική λίστα. 63% κατοχή μπάλας μέσο όρο στα δύο πρώτα παιχνίδια με Ισλανδία και Αυστρία και 88% ακρίβεια στις τελικές πάσες. Ωστόσο αγνοεί ακόμα τη νίκη με δύο ισοπαλίες. Κι αυτό γιατί σε αυτόν τον τομέα βασίζεται σημαντικά στον Ρονάλντο, ο οποίος, ως ο απόλυτος σταρ αυτής της ομάδας, παίρνει πάνω του την πλειοψηφία των επιθέσεων. Μέχρι τώρα όμως δεν του βγαίνει καθώς συνολικά από τις 12 τελικές προσπάθειες που έχει πάρει, δεν έχει καταφέρει να βρει δίχτυα, έχοντας χάσει και ένα πέναλτι.

Η ποιότητα της Αγγλίας στην τελική τρίτη


Η είσοδος των Βάρντι και Στάριτζ στο δεύτερο ημίχρονο με την Ουαλία βοήθησε την Αγγλία να βρει λύσεις στην τελική προσπάθεια. Δεν ήταν ότι τα «Λιοντάρια» δεν δημιουργούσαν ευκαιρίες. Κάθε άλλο. Μιλάμε για την ομάδα που μαζί με την Κροατία έχει καταφέρει να φτιάξει τις περισσότερες φάσεις στις αντίπαλες άμυνες. Συνολικά στα δύο πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης οι Άγγλοι δημιούργησαν συνολικά 37 φάσεις για γκολ. Οι 10 ήταν on target, άλλες 17 εκτός στόχου και 10 μπλοκαρίστηκαν πάνω στις άμυνες της Ρωσίας και της Ουαλίας. Η ποιότητα των παικτών που έχει στα χέρια του ο Χόγκσον από τη μέση και μπροστά είναι εξαιρετική. Η μπάλα φτάνει με άνεση γύρω ή μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Απλά ο κάκιστος Στέρλινγκ σε συνδυασμό με τον ντεφορμέ Κέιν δεν αποτελούν απειλή. Βάρντι και Στάριτζ ήρθαν από τον πάγκο να δώσουν λύσεις και τα κατάφεραν μια χαρά. Μήπως αμφότεροι αποτελούν για τον Χόγκσον τον τρόπο ώστε να λύσει τον γρίφο επιθετικά;

Μόντριτς, ο εγκέφαλος της Κροατίας

Ο Λούκα Μόντριτς είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται παντού για την Κροατία. Τραβιέται πίσω για να πάρει την μπάλα από τα στόπερ και να χτίσει παιχνίδι, μοιράζει μπαλιές δεξιά και αριστερά οργανώνοντας μαεστρικά το παιχνίδι, κόβει αν χρειαστεί, ενώ κατεβάζει και την μπάλα ολοκληρώνοντας με κοφτερές κάθετες. Άμα λάχει σκοράρει, όπως το εντυπωσιακό βολέ την πρώτη αγωνιστική κόντρα στην Τουρκία. Η ακρίβεια στις πάσες του μοναδική. Ο πανέξυπνος Μόντριτς είχε 89% επιτυχία στις μεταβιβάσεις του στο ματς με την Κροατία, μαζί με 6 ανακτήσεις της μπάλας και 9 πάσες στην αντίπαλη άμυνα. Στο ματς με την Τσεχία ο δαιμόνιος μέσος είχε ξανά 89% ακρίβεια στις πάσες του, με 6 ανακτήσεις μπάλας και 2 επικίνδυνες μπαλιές στην τελική τρίτη. Εγκέφαλος.


Ο Παγέ κινεί τα νήματα στη Γαλλία

Και με γυμνό μάτι ο Ντιμίτρι Παγέ ξεχωρίζει στα δύο πρώτα ματς της Γαλλίας στο τουρνουά. Έχει πάρει την οικοδέσποινα από το χέρι και την οδηγεί στον όμιλο ως τώρα. Αυτός καθάρισε με δικό του γκολ στην αγχωτική πρεμιέρα επί της Ρουμανίας, ο ίδιος σφράγισε τη νίκη στο τέλος επί της Αλβανίας τη δεύτερη αγωνιστική. Το πόσο επικίνδυνος είναι για τις αντίπαλες άμυνες φαίνεται από τα νούμερα που τον καθιστούν the man to watch. Στο παιχνίδι με τη Ρουμανία είχε 80% ακρίβεια στις πάσες, 1 γκολ, μία ασίστ, 3 προσωπικές ενέργειες μέσα στην αντίπαλη περιοχή και 4 επικίνδυνες μπαλιές μέσα στη ρουμανική άμυνα. Κόντρα στους Αλβανούς ο Παγέ κατάφερε να περάσει με ακρίβεια 78% τις πάσες του, σημείωσε 1 τέρμα, τροφοδότησε 9 φορές συμπαίκτες του μέσα στην αλβανική άμυνα και είχε και 1 προσωπική ενέργεια μέσα στην περιοχή. Δεν τα λες και λίγα…

Μπλοκαρισμένη η Γερμανία με Γκέτσε

Η Γερμανία δείχνει μπλοκαρισμένη στην τελική τρίτη. Στην πρεμιέρα τη λύση με την Ουκρανία έδωσε με κεφαλιά ο κεντρικός αμυντικός Μουστάφι και προς το τέλος ο Σβαϊνστάιγκερ. Το… κόλλημα του Λεβ να χρησιμοποιεί ως καθαρό φορ τον Γκέτσε μάλλον αποτελεί τροχοπέδη για την αποτελεσματικότητα των Γερμανών. Κόλλησαν στο μηδέν με την Πολωνία τη δεύτερη αγωνιστική με τον Γκέτσε συνολικά να καταγράφει στα δύο πρώτα παιχνίδια 3 μόλις τελικές, μηδέν ασίστ και φυσικά μηδέν γκολ. Την ίδια στιγμή ο Τόμας Μίλερ ακόμα να ανοίξει λογαριασμό...
Ο άξονας της Ισπανίας όλα τα λεφτά

Νολίτο και Μποράτα έχουν δώσει φρεσκάδα στην επίθεση της Ισπανίας καθώς αμφότεροι μοιάζουν πεινασμένοι. Όλα τα λεφτά όμως για τη «Ρόχα» είναι και πάλι ο άξονας που κάνει τη δουλειά σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Μπουσκέτς, Φάμπρεγας και Ινιέστα λειτουργούν σαν κομπιουτεράκι. Στην πρεμιέρα με τους Τσέχους ο κόφτης Μπουσκέτς έτρεξε 10,4 χιλιόμετρα, με 8 κλεψίματα και 96% ακρίβεια στις πάσες του. Την ίδια στιγμή Φάμπρεγας και Ινιέστα είχαν 87% και 91% επιτυχία αντίστοιχα στις μεταβιβάσεις τους και συνολικά 18 επικίνδυνες μπαλιές μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Τα ίδια και με την Τουρκία. Ο Μπουσκέτς «κατάπιε» 10,6 χιλιόμετρα με 96% ακρίβεια στις μπαλιές του και 6 ανακτήσεις μπάλας ενώ Φάμπρεγας και Ινιέστα είχαν 92% και 96% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις και συνολικά 25 πάσες μέσα στην τουρκική άμυνα! Διαστημικά νούμερα!

No Zlatan, no party στη Σουηδία


Έχετε αναρωτηθεί γιατί η Σουηδία δεν… στραυρώνει γκολ; Αν δεν τραβήξει ο σούπερ σταρ Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δεν τραβάει όλη η ομάδα. Και μετά άντε πες στον Ζλάταν να μη θεωρεί τον εαυτό του… Θεό! Ο Σουηδός άσος είναι κακός και μαζί όλη η Σουηδία, η οποία το μοναδικό τέρμα που έχει σκοράρει στο ματς με την Ιρλανδία ήρθε από αυτογκόλ. Ειδάλλως σε δύο αγωνιστικές στα γαλλικά γήπεδα κόντρα σε Ιρλανδία και Ιταλία, η Σουηδία μετράει συνολικά 7 τελικές, αλλά καμία από αυτές on target…


Δεν περνάει… κουνούπι από την ιταλική άμυνα


Κιελίνι, Μπονούτσι και Μπαρτσάλι σε συνδυασμό με τον Μπουφόν κάτω από τα δοκάρια συνθέτουν μία άνυνα-γρανίτη για την Εθνική Ιταλίας. Δεν έχει δεχθεί γκολ ως τώρα και ούτε δείχνει εύκολο να διασπαστεί. Παρότι η κατοχή των Ιταλών και κόντρα στο Βέλγιο και κόντρα στη Σουηδία δεν ήταν υπέρ τους με 44% και 47% αντίστοιχα, η σκληροτράχηλη άμυνα της «Σκουάντρα Ατζούρα» κράτησε πίσω το μηδέν και βοήθησε τα μέγιστα στο να έρθει το δύο στα δύο και η εύκολη πρόκριση. Στο παιχνίδι με το Βέλγιο, η τριάδα της ιταλικής άμυνας είχε συνολικά 21 απομακρύνσεις και 14 ανακτήσεις της μπάλας, ενώ κόντρα στη Σουηδία κατέγραψε 12 απομακρύνσεις και 20 ανακτήσεις μπάλας. Άμυνα από ατσάλι.
Το Βέλγιο βρίσκει τοίχο στις κλειστές άμυνες
Όταν διαθέτεις παίκτες όπως ο Λουκάκου, ο Αζάρ και ο Ντε Μπρόινε στην επίθεση έχεις την ποιότητα να δημιουργήσεις πολλές φάσεις και να φανείς απειλητικός. Έτσι και το Βέλγιο που στα δύο πρώτα ματς με Ιταλία και Ιρλανδία έχει δημιουργήσει 18 + 18, συνολικά 36 τελικές προσπάθειες. Ξεκάθαρα τα στατιστικά αποδεικνύουν πως το Βέλγιο όταν βρίσκει κενούς χώρους μπορεί να διαλύσει τον οποιονδήποτε, όπως το απέδειξε απέναντι στην Ιρλανδία. Αντίθετα οι παίκτες του Βίλμοτς έχουν πρόβλημα απέναντι στις κλειστές άμυνες, όπως αυτή της Ιταλίας, την οποία δεν μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν ούτε μία στις 18 προσπάθειες που επιχείρησαν.


Ο Χάλντορσον κατεβάζει τα ρολά στην Ισλανδία

Η άμυνα της Εθνικής Ισλανδίας παρουσιάζεται με διαφορά η πλέον εκτεθειμένη σε αυτό το τουρνουά. Η πρωτάρα της διοργάνωσης έχει σφυροκοπηθεί αρκετά στις δύο πρώτες αγωνιστικές, αλλά για καλή της τύχη έχει τον Χάνες Χάλντορσον κάτω από την εστία της, ο οποίος την έχει σώσει ουκ ολίγες φορές. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον τερματοφύλακα με τις περισσότερες επεμβάσεις τα δύο πρώτα ματς του Euro, 14 συνολικά.

Αναποτελεσματική η Ελβετία με Σεφέροβιτς

Η επιμονή του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς στην Ελβετία να παίζει μπροστά με τον Σεφέροβιτς αφήνοντας τον Εμπολό στον πάγκο έχει στοιχίσει στην αποτελεσματικότητα των Ελβετών. Τη δουλειά με την Αλβανία την έκανε ένας αμυντικός, ο Σαρ και με τη Ρουμανία το γκολ της ισοφάρισης ήρθε από έναν μέσο, τον Μεχμέντι. Ο Σεφέροβιτς δείχνει στο τουρνουά κάκιστη σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα κι αυτό βγάζει μάτι από τις τελικές φάσεις που η Ελβετία αδυνατεί να ολοκληρώσει. Ο Σεφέροβιτς δημιούργησε 5 τελικές με την Αλβανία κι άλλες 2 με τη Ρουμανία. Συνολικά δηλαδή μετράει 7 φάσεις και μηδέν γκολ. Δεν το λες και κολακευτικό για φορ.


πηγη: sdna.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *