Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Απλή αναλογική και εκλογές κάθε 4 χρόνια στις αυτοδιοικητικές θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Πως θα ήταν σήμερα οι Δήμοι με αυτό το σύστημα

Φαίνεται πως άλλο ένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχει να κάνει με τον Καλλικράτη και τις αλλαγές που θα επιφέρει. Αλλαγές στο χωροταξικό που ενδιαφέρει την περιοχή της Κρύας Βρύσης, αλλαγές με την κατάργηση του συμπαραστάτη του Δημότη και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.


Με εισήγηση (http://www.syriza.gr/theseis/pros_diavoulefsi_topiki_autodioiikisi.pdf) του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, που κατατέθηκε στην 25μελή Επιτροπή Αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έγινε σαφή αναφορά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής κατά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αναφέρει συγκεκριμένα:


“Με δεδομένο ότι το εκλογικό σύστημα είναι ο βασικός μηχανισμός εξασφάλισης της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, καθώς και το ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξ ορισμού, προσφέρεται για την καλλιέργεια κουλτούρας διαλόγου και αναζήτησης συναινέσεων, καθιερώνεται ως σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων η απλή αναλογική”.


Στη σελίδα 2 του κειμένου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:


[..]


1. Εκλογικό σύστημα του α’ βαθμού Τ.Α.


1. Οι δημοτικές εκλογές γίνονται κάθε 4 ή 5 χρόνια (υπάρχουν ισοδύναμα επιχειρήματα υπέρ και των δύο εκδοχών), τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, ταυτόχρονα και στους δύο βαθμούς της Τ.Α., και η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.


2. Τα υπάρχοντα κωλύματα υποψηφιότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους καταργούνται.


3. Προβλέπεται ρητά ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων καθορίζεται με βάση τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, σύμφωνα με τον νόμιμο πληθυσμό.


4. Καταργείται το άρθρο 32 του νόμου 3852/2010, που κατανέμει τις έδρες, δίνοντας τα 3/5 στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα υπόλοιπα 2/5 στους επιλαχόντες.


5. Η εκλογή των δημοτικών συμβούλων γίνεται με βάση το εκλογικό σύστημα της αναλογικής των υπολοίπων (χωρίς το +1 που έχει το υπάρχον εκλογικό σύστημα) και με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.


6. Γίνονται επαναληπτικές εκλογές (β’ γύρος) την επόμενη Κυριακή, μόνο για την εκλογή του Δημάρχου, ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς, εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.


7. Προβλέπεται για τους Δημάρχους όριο δύο μόνο διαδοχικών θητειών, με τη δυνατότητα να πραγματοποιούν άλλη μία θητεία, με την πάροδο μίας αυτοδιοικητικής περιόδου.




Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω από το 2019 θα έχουμε εκλογές ανά 4 χρόνια με απλή αναλογική όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή και μόνο ο Δήμαρχος θα εκλέγεται από την Δεύτερη. Έχει ενδιαφέρον να δούμε με το σύστημα της απλής αναλογικής πως θα ήταν τα δημοτικά συμβούλια στην Πέλλα αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στον Δήμο Έδεσσας θα είχαμε τα ακόλουθα:


Δημήτρης Γιάννου 12 Δημοτικοί σύμβουλοι
Γιάννης Σόντρας 7 Δημοτικοί σύμβουλοι
Αντώνης Ρυσάφης 5 Δημοτικοί σύμβουλοι
Βασίλης Δημητριάδης 2 Δημοτικοί σύμβουλοι
Μιχάλης Φουνταλής 1 Δημοτικός σύμβουλος


Στον Δήμο Αλμωπίας τα είχαμε τις ακόλουθες έδρες
Δημήτρης Μπίνος 12 έδρες
Δημήτρης Πασόης 10 έδρες
Γιάννης Σηφάκης 4 έδρες
Ανδρέας Κόγιος 1 έδρες


Στον Δήμο Σκύδρας θα είχαμε τις ακόλουθες έδρες
Κατερίνα Ιγνατιάδου 11 έδρες
Μιχάλης Καραγιάννης 8 έδρες
Ραχήλ Αλεξανδρίδου 4 έδρες
Παναγιώτης Καρασαρλίδης 3 έδρες
Μάνος Κανάκης 1 έδρες


Στον Δήμο Πέλλας θα είχαμε τις ακόλουθες έδρες
Γρηγόρης Στάμκος 18 έδρες
Νίκος Παπανικολάου 13 έδρες
Στάθης Καστερίδης 7 έδρες
Γιάννης Σταυρίδης 2 έδρες
Χαράλαμπος Αποστολίδης 1 έδρα


Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είχαμε τις ακόλουθες έδρες
Απόστολος Τζιτζικώστας 25 έδρες
Γιάννης Ιωαννίδης 14 έδρες
Δέσποινα Χαραλαμπίδου 8 έδρες
Νικόλαος Χρυσομάλης 6 έδρες
Μάρκος Μπόλαρης 6 έδρες
Γιάννης Ζιώγας 5 έδρες
Νιόβη Παυλίδου 4 έδρες
Μιχάλης Τρεμόπουλος 2 έδρες
Αθανάσιος Αγαπητός 1 έδρα


Στο νομό Πέλλας που έχει 5 έδρες θα έβγαιναν δυο από τον Απόστολο Τζιτζικώστα Λάκης Βασιλειάδης και Μαρία Ζωγράφου, δυο από τον συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη ο επικεφαλής Γιάννης Ανδρίτσος και ο Κώστας Μπαρμπαγιάννης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης από τον συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη.


από το Meapopsi.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *