Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών άνοιξε τον δρόμο για την Θεσσαλονίκη

Μια από τις σπουδαιότερες μάχες και ιδιαίτερης καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του πρώτου Βαλκανικού πολέμου διεξήχθη σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου του 1912 στα Γιαννιτσά.

Η νίκη των ελληνικών δυνάμεων έναντι των τούρκων στην περιοχή των Γιαννιτσών άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες αργότερα.

Ο τουρκικός στρατός του Ταξίν Πασά αποτελούνταν από πέντε μεραρχίες μειωμένης δυναμικής και επτά πυροβολαρχίες με 30 πυροβόλα.

Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές δυνάμεις αποτελούνταν από πέντε μεραρχίες πεζικού και μία ταξιαρχία ιππικού, συνολικά γύρω στους 80.000 άνδρες.



Το ιστορικό της μάχης

Το πρωί της 19ης Οκτωβρίου, η 2η και 3η Μεραρχία επιχείρησαν κατά μέτωπο επίθεση έναντι των εχθρικών δυνάμεων, ενώ η 4η και η 5η Μεραρχία υπερκέρασε την δεξιά πλευρά του τουρκικού στρατού.

Κατά την διάρκεια της ελληνικής επίθεσης οι επιτιθέμενες δυνάμεις δέχτηκαν πυρά πυροβολικού.

Η επιτυχημένη υπερκέραση του εχθρού από την δεξιά πλευρά των τουρκικών δυνάμεων τελικά έκρινε την έκβαση της μάχης.

Στις 11:00 το πρωί της επομένη ημέρας οι πρώτες ελληνικές μονάδες εισήλθαν στην πόλη των Γιαννιτσών. Μια πόλη η οποία μέχρι τότε είχε μικτό πληθυσμό, μουσουλμανικό και χριστιανικό.

Αμέσως μετά την είσοδο των ελληνικών δυνάμεων στην πόλη και ουσιαστικά την απελευθέρωση της έπειτα από αιώνων δουλείας υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Παραδόθηκε στις φλόγες η μουσουλμανική συνοικία της πόλης, ενώ άθικτη παρέμεινε η χριστιανική συνοικία.
 
 
 
Ηλίας Μπουρμπούλας || thessnews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *