Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Ζάχαρη Λευκή, Καστανή και Μαύρη… ποια προτιμάμε και γιατί;

Ζάχαρη Λευκή, Καστανή και Μαύρη… ποια προτιμάμε και γιατί;


Λοιπόν, κάποια στιγμή πήγα για καφέ.. και εκεί, ένα παιδί από την παρέα παρήγγειλε καφέ με καστανή ζάχαρη.
Όταν τον ρώτησα γιατί μου είπε το κάνει γιατί προσέχει τη διατροφή του… 
Και εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα και μερικοί μύθοι ακόμα έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι…
Λοιπόν, όσοι από εσάς νομίζουν ότι η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή να σηκώσουν το χέρι τους ψηλά.
Επίσης όσοι νομίζουν ότι η καστανή ή η μαύρη ζάχαρη έχουν λιγότερες θερμίδες επίσης να σηκώσουν το χέρι τους…
Πολλά σηκωμένα χέρια βλέπω και δεν μου αρέσει! 

Να δούμε, λοιπόν, πως παράγεται η ζάχαρη και στη συνέχεια θα τα εξηγήσουμε όλα… 

Κατ’ αρχήν παίρνουμε ζαχαροκάλαμα, ζαχαρότευτλα ή άλλα πολύ γλυκά φυτικά προϊόντα, τα κόβουμε κομματάκια και μετά ξεκινάμε μια διαδικασία σε πολύ μεγάλα εργοστάσια για να πάρουμε τη ζάχαρη και να την βάλουμε μέσα σε νερό.
Αυτό το νερό ξεκινάμε και το ζεσταίνουμε και το συμπυκνώνουμε συνέχεια. Τέλος αφού ξεκινήσουν να σχηματίζονται οι κρύσταλλοι της ζάχαρης το βάζουμε σε μεγάλα βαρέλια και το φυγοκεντρούμε ώστε να πάρουμε τους κρυστάλλους της ζάχαρης.. 
Από εκεί και πέρα με άλλη επεξεργασία απομακρύνεται όλη η μελάσα, μένει μόνο η λευκή ζάχαρη… που περίπου έχει 400 θερμίδες ανά 100 γρ…
Η καστανή ζάχαρη τώρα παράγεται με δύο τρόπους. Είτε δεν απομακρύνεται όλη η μελάσα και μένει καστανή ή αν θέλουμε καλύτερα αποτελέσματα στην κρυστάλλωση, στην λευκή ζάχαρη προσθέτουμε ξανά μελάσα και έχουμε καστανή ζάχαρη… Θερμίδες 387 ανά 100 γρ.
Η μαύρη ζάχαρη απλά περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα μελάσας και έτσι είναι και πιο υγρή… Επίσης έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με την λευκή ή την καστανή.
Η μελάσα έχει βιταμίνες και μέταλλα… Οπότε είναι καλό πράγμα. Όμως από την άλλη η περιεκτικότητα της καστανής και μαύρης ζάχαρης σε μελάσα είναι τόσο μικρή (5-10%) που για να πάρουμε τα οφέλη της μελάσας θα πρέπει να φάμε κανένα κιλό ζάχαρη.
Επίσης εκτός αν η καστανή ή η μαύρη ζάχαρη είναι ανεπεξέργαστη τότε για να δημιουργηθούν είναι ακόμα πιο “τεχνητές” από τη λευκή ζάχαρη οπότε θέλει λίγο προσοχή και πρέπει να διαβάζουμε καλά την ετικέτα του προϊόντος.. 

Άρα! για να τα  βάλουμε όλα κάτω…

1. Και οι τρεις ζάχαρες έχουν παρόμοιες θερμίδες εκτός αν η καστανή και η μαύρη ζάχαρη είναι ανεπεξέργαστες τότε είναι ακόμα πιο “τεχνητές” από την λευκή. Οι παραπάνω βιταμίνες από την καστανή και τη μαύρη ζάχαρη έρχονται μόνο αν τις φάμε με τα κιλά.
2. Και οι τρεις προκαλούν τερηδόνα και είναι κακές για ανθρώπους που έχουν διαβήτη…
Οπότε η επιλογή δική σας!!! 
Αλλά μην ξανακούσω ότι η καστανή ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες ή είναι πιο υγιεινή θα σας φάω!akispetretzikis.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *