Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

2017: 5 προϊόντα και υπηρεσίες που θα πληρώνεις ακριβότερα (και 2 φθηνότερα)

Με το "πάει ο παλιός ο χρόνος", πάνε και οι παλιές τιμές για μια σειρά από προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου 2017 


"Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά και αρχή ακριβός μας χρόνος" θα πρέπει να τροποποιηθούν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς για την περίπτωση του 2017 καθώς από 1η Ιανουαρίου μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες θα παρέχονται σε νέες πιο ακριβές τιμές.

Παλαιότερα οι σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές των αγαθών ήταν αποτέλεσμα παραγόντων που είχαν να κάνουν είτε με θεομηνίες που η μείωση της παραγωγής οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών είτε από ενεργειακές κρίσης που οδηγούσαν σε αύξηση του κόστους παραγωγής που έφθανε έως τον τελικό καταναλωτή. Στα χρόνια και στην Ελλάδα των μνημονίων, καθώς οι έως τώρα κυβερνήσεις δεν μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, να κόψουν ή να βρουν έσοδα από κάπου αλλού, οι τιμές βασικών προϊόντων επηρεάζονται κυρίως από πολιτικές αποφάσεις.

Από 1η Ιανουαρίου ακριβαίνουν

1. Καφές:  Για πρώτη φορά επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Από την κίνηση αυτή επηρεάζονται κυρίως οι καφέδες που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ και στο καφεκοπτείο και λιγότερο αυτός που πωλείται στις καφετέριες.
2. Τσιγάρα - καπνός: Σπάνια υπάρχει μαζική αύξηση σε φορολογία προϊόντων που να απουσιάζει ο "εύκολος στόχος" των καπνικών προϊόντων.  Εδώ ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Η αύξηση των φόρων είναι η 8η κατά σειρά από το 2010 που η η χώρα μπήκε στην επώδυνη διαδικασία των μνημονίων.
Τυπικά η αύξηση στην φορολογία επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου αλλά ήδη οι καπνοβιομηχανίες για να αποφύγουν το μία και έξω φρόντισαν να σπάσουν την σημαντική αύξηση σε δύο δόσεις: μία που έχει ήδη περάσει από τον Νοέμβριο και μία δεύτερη που θα έρθει την άνοιξη. Τότε θα φανεί και η μεγάλη διαφορά σε ότι αφορά τον καπνό για τα στριφτά τσιγάρα ελέω οδηγίας της Ε.Ε.
3. Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Ότι κινείται (ανοδικά) φορολογείται. Έτσι μετά την σημαντική αύξηση στις αγορά του καπνού για τα στριφτά τσιγάρα ήρθε η ώρα για την λυπητερή και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Εδώ  από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
4. Υγρά καύσιμα: Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αυξάνονται κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι 4 λεπτά ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
5. Σταθερή τηλεφωνία: Μετά από την φορολόγηση του ίντερνετ και της συνδρομητικής τηλεόρασης τον περασμένο Ιούνιο έρχεται το νέο έτος τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

... και οι μειώσεις

1. Ηλεκτρικό ρεύμα: Δεν έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και την είσοδο εναλλακτικών παικτών πέρα από την ΔΕΗ αλλά για εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις οποίες περιορίζονται οι χρεώσεις για τα τέλη δικτύου (μεταφοράς και διανομής). Η εφαρμογή της απόφασης ενεργοποιείται από 1 Ιανουαρίου. Τα ποσοστά των μειώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται ως 7% και εφαρμόζονται ομοιόμορφα από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), καθώς πρόκειται για τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις. Μικρότερες μειώσεις γίνονται επίσης για ορισμένες κατηγορίες στα τιμολόγια πολυτέκνων και στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

2. Τέλος περιαγωγής: Μπορεί να μην αφορά αρκετούς - μόνο όσους ταξιδεύουν εντός Ε.Ε. - και να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2017 αλλά κάθε μείωση, πόσο μάλλον όταν εδώ έχουμε να κάνουμε με κατάργηση, είναι μία καλή είδηση, πράγμα σπάνιο στις ημέρες μας, και πρέπει να υπενθυμίζεται.



απο το news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *