Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

10χρονη από το Μπαγκλαντές ίσως είναι η πρώτη γυναίκα με το σύνδρομο «άνθρωπος δέντρο»

Όταν τα πρώτα κονδυλώματα, που έμοιαζαν με φλοιό δέντρου αναπτύχθηκαν στο πρόσωπο της 10χρονης Sahana Khatun, πριν από τέσσερις μήνες, ο πατέρας της δεν ανησύχησε.

Αλλά όταν αυτά άρχισαν να εξαπλώνονται, ο πατέρας συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και τότε μαζί ταξίδεψε με την κόρη του από το χωρίο του Μπαγκλαντές στο οποίο διαμένουν, στην πρωτεύουσα Ντάκα για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Οι γιατροί φοβούνται ότι η μικρή ίσως είναι η πρώτη γυναίκα που πάσχει από το γνωστό και ως σύνδρομο «ανθρώπου-δέντρου». Αν η διάγνωσή τους επαληθευτεί, τότε η Sahana Khatun θα συγκαταλέγεται πλέον στη μειοψηφία των ατόμων που πάσχουν από τη σπάνια πάθηση της «ακροχορδονοειδούς επιδερμοδυσπλασίας».Πρόκειται για μια σπάνια γενετική ασθένεια που παράγει φολιδωτά κονδυλώματα, τα οποία θυμίζουν φλοιό δέντρου στην αφή και βγαίνουν συνήθως σε χέρια και πόδια. Μόνο λίγοι άνθρωποι, και μέχρι πρότινος μόνο άνδρες, έχει υπολογιστεί ότι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο.

Η πιο διαβόητη περίπτωση ανθρώπου με την εν λόγω πάθηση ήταν αυτή ενός ανθρώπου που δεν μπορούσε να αγγίξει τη σύζυγό του και το παιδί τους για μία δεκαετία. Πρόκειται για τον 27χρονος Abul Bajandar, επίσης κάτοικο του Μπανγκλαντές, ο οποίος ήταν γνωστός ως «άνθρωπος-δέντρο». Μετά από 16 χειρουργικές επεμβάσεις, ο άνδρας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και μπορεί να χαρεί την οικογένειά του.Αλλά για τον πατέρα της 10χρονης Sahana αυτά τα νέα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ο ίδιος δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων: «Είμαστε πολύ φτωχοί. Η κόρη μου έχασε τη μητέρα της όταν ήταν μόλις έξι ετών. Ελπίζω πραγματικά ότι οι γιατροί θα αφαιρέσουν τους φλοιούς από όμορφο πρόσωπο της κόρης μου».

Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι η Sahana μπορεί να έχει μια λιγότερο επιθετική εκδοχή της ασθένειας και θα μπορέσουν να την βοηθήσουν γρηγορότερα από ό,τι τον Abul Bajandar.Πηγή: BBC

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *