Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα: Τα παϊκοχώρια Πέλλα - Κιλκίς

Τα παικοχωρια τα χωριά του Πάικου ας τα γνωρίσουμε αλλά ορεινά αλλά στους πρόποδες, ιστορία φύση ήθη έθιμα εναλλαγές τοπίων, φαράγγια, καταρράκτες, λιβάδια μονοπάτια ιστορίας λαογραφία παράδοση οροπέδια χαράδρες δάση. 
 
Γόνιμες πλαγιές Πέλλα Κιλκίς συνθέτουν ενα κόσμο που αξίζει να τον εξερευνησεις απο άκρη σ άκρη! Ξεκινάμε λαγκαδιά, περικλεια, αρχάγγελος, φουστανη, λεσκοβο, νερόμυλοι, πρόδρομος, Ιδα, Κωνσταντία, θεοδωράκι, παπασιο, χρυσή, κρανεα, λιθαρια, Άλωρον, Μάνδαλο, λάκκα, Πλαγιάρι, αραβησσος, Ελευθεροχώρι, αμπελειες, πενταπλατανο, Δαμιανό, λεπτοκαρυά, γερακωνα, φιλυρια, ομαλό, Πεντάλοφο, Γοργόπη, Στάθη, Γουμένισσα, Αξιούπολη, Γρίβα, Κάρπη, Καστανερή, κούπα, πηγή, χαμηλό, φανός, Σκρα.
 
 Μεγάλα λιβάδια, ενα βουνό γεμάτο ιστορία κουλτούρα ένας ιδιαίτερος τόπος στο σχημα της αράχνης με ψηλότερη κορυφη τα 1.650 μετρα την θέση γυμνό, καλύβια παραμυθένια let's go...
 
 
Γιαννης Παπαντωνιου
 
 

 

3 comments:

  1. Στα παικοχώρια ξεχάσατε τη Νότια αλμωπίας, την Πλαγιά, Δογάνη παιωνίας, Αχλαδοχώρι,Αξός και ενδεχομένως Άγριοσυκιά, Λεπτοκαρυά Πέλλας, και Πολύπετρο,Τούμπα Παιωνίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή πρωτοβουλία για αναφορά σ' αυτή την ξεχασμένη περιοχή και τα χωριά της. Έχω όμως κάποιες παρατηρήσεις.

    (1) Οι φωτογραφίες είναι συχνά πολύ σκοτεινές. Αυτό προφανώς δε βοηθάει καθόλου στο να προβληθούν σωστά τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

    (2) Το κείμενο αναφέρεται σε ιστορία, έθιμα, φύση αλλά παραμένει ως το τέλος αόριστο. Καλό θα ήταν να παρουσιάζονται κάθε φορά συγκεκριμένα στοιχεία για κάποια περιοχή ή χωριό. Τέτοια στοιχεία, αν είναι διαθέσιμα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια σειρά από αφιερώματα για τα χωριά του ορεινού όγκου του Πάικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστές τοποθετήσεις η νότια ανήκει στην Τζένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *