Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Είδες η …Γιουροβίζιον; Του Χρήστου Δημητριάδη

Του Χρήστου Δημητριάδη



Με τη χώρα στα πρόθυρα της γενικευμένης χρεοκοπίας, με την αξιολόγηση να μη μπορεί να κλείσει και την τρόικα να αναχωρεί εσπευσμένα χωρίς σχόλια επί των «διαπραγματεύσεων», με τα προβλήματα του κοσμάκη να έχουν σωρευτεί απειλητικά και να απειλούν ακόμη και τη διαβίωση των πολιτών μικρομεσαίου οικονομικού μεγέθους, έρχεται το γνωστό πανηγύρι της Γιουροβίζιον να μονοπωλήσει σαν πρώτο θέμα τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ που ακόμη και πρωτοκλασάτο στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης την ονόμασε «κανάλι τριτοκοσμικής χώρας». Από τα τρία τραγούδια που η ΕΡΤ ανέθεσε απευθείας σε συγκεκριμένο συνθέτη (άρα το αποτέλεσμα ήταν περίπου , γνωστό ) επιλέγηκε …το ένα από τα τρία. Το όποιο θα το αποδώσει νεαρά και χαριτόβρυτος αοιδός …στην αγγλική γλώσσα, για να εκπροσωπήσει την… Ελλάδα. 
 
Από το σχετικό βίντεο που μας παρουσίασαν θαυμάσαμε την δυνατότητα της χώρας μας να τραγουδήσει-άψογα- αγγλικούς στίχους με συνοδεία μουσικής που παραπέμπει στα νυκτερινά γνωστά μπαρ του Ηνωμένου Βασιλείου που προτίμησε να αποχωρήσει από την Ευρώπη, της οποίας η κοινοπραξία των κρατικών τηλεοράσεων διοργανώνει αυτή τη ν επαίσχυντη φιέστα που δεν προβάλλει, ούτε το ύφος , ούτε το ήθος της Ενωμένης Ευρώπης. Όχι, μόνο, αλλά η διοργανώτρια επιτροπή προ διετίας αποφάσισε ότι Ευρώπη είναι και η… Αυστραλία και έτσι το 2015 και το 2016 είχαμε συμμετοχή και από τη μακρινή ήπειρο και μάλιστα πέρυσι η Αυστραλία βγήκε…δεύτερη, μετά την Ουκρανία η οποία διοργανώνει φέτος το πανηγύρι, στο Κίεβο , τον ερχόμενο Μάιο. Φέτος η Αυστραλία αντιλήφθητε ότι η Ευρώπη της πέφτει …κομμάτι μακριά και αποφάσισε να μην έρθει. Αλλά θα συμμετέχει , όπως πάντα και η ΠΓΔΜ, φυσικά με τον όνομα « Μακεδονία», όπως φιγουράρει στις σχετικές ιστοσελίδες της διοργάνωσης. Πέρυσι η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να προκριθεί ούτε στους ημιτελικούς, ενώ φέτος διεκδικεί μια θέση στον ήλιο, λανσάροντας ένα αμιγώς αγγλοσαξονικό κατασκεύασμα του οποίου το οπτικό μέρος βιντεοσκοπήθηκε, όχι σε τοπία της χώρας μας, με Παρθενώνες και Ολυμπίες ( που να μείνει χώρος γι΄αυτά ; ) αλλά σε κάποια μουντή και ανώνυμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα , με πρώτο πλάνο εκκλησίες γοτθικού ρυθμού και φόντο, κτίρια και δρόμους που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το χρώμα και τον ήλιο της Ελλάδας. Εμπρός για νέες κατακτήσεις, λοιπόν. 
 
Οι πρωινές εκπομπές της περασμένης Τρίτης ξεκίνησαν στην ΕΡΤ με κωδωνοκρουσίες και νομίσαμε ότι η ελληνική οικονομία έφυγε από τα μνημόνια και η χώρα μας έγινε πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη της παραγωγής και στη μείωση της ανεργίας. Αλλά τελικά οι χαρές ήταν για το τραγουδάκι που θα «μας εκπροσωπήσει» στη Γιουροβίζιον, χρεώνοντας με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την κρατική ραδιοτηλεόραση που πληρώνουμε όλοι εμείς. Η οποία, ΕΡΤ, μόλις πρόσφατα, απείργησε και πάλι, επειδή διαπίστωσε ότι δεν επαρκούν οι 4.000 υπάλληλοι της και χρειάζονται και άλλοι. Για να ξεσκονίζουν τις κασέτες της περασμένης πεντηκονταετίαςς που μας προβάλλουν ανερυθρίαστα ισχυριζόμενοι ότι έχουν το αρτιότερο αρχείο που πρέπει να το αναδείξουν.
 
Όπως λ.χ. το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» με το όποιο μεγάλωσε η σημερινή γενιά των πενηντάρηδων και εξηντάρηδων πλέον, αλλά με μια διαφορά. Τότε ήταν σε ασπρόμαυρο ενώ τώρα το ξαναβλέπουμε σε έγχρωμη έκδοση. Με άλλα λόγια μπήκε …χρώμα στη ζωή μας. Από, απολύτως, γκρίζα έγινε …παρδαλή με αποχρώσεις του ροζ. Έτσι, για να ταιριάζει και με τη πολιτική πραγματικότητα. 
 
 
 
απο το Meapopsi.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *