Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία: 90% υπέρ της ανεξαρτησίας

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων στο χθεσινό δημοψήφισμα, που επισκιάστηκε από την αστυνομική βία

Το 90% των ψήφων, όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, συγκέντρωσε το "ναι" στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της καταλανικής κυβέρνησης, τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, ή το 42,3% του συνόλου των 5,34 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Καταλονία.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι», στο ερώτημα :«θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».

Η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνονται όλα τα κριτήρια που εγγυώνται την αξιοπιστία της, όπως διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία, αφού το ισπανικό κράτος έβαλε στο στόχαστρο όλες τις υποδομές που θα επέτρεπαν μια ορθή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα—τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο—απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καταλονία μοιράζεται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. 
 


(Πηγή:ΑΜΠΕ, Φωτογραφία:AP Photo/Emilio Morenatti)

2 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *