Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ο επιστημονικός λόγος που είναι καλύτερα να κοιμάσαι σε ένα κρύο δωμάτιο

Ότι το κρύο είναι πιο ευεργετικό από τη ζέστη το γνωρίζαμε. Αυτό που δε φανταζόμασταν είναι ότι χαρίζει και πιο ποιοτικό ύπνο.

Είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν το κρύο από τη ζέστη; Ή που το καλοκαίρι λατρεύουν να κοιμούνται με το air-condition στο φουλ; Ή που ακόμα και το φθινόπωρο, τους αρέσει να κοιμούνται με κρύο και χοντρό πάπλωμα; Τότε σας έχουμε τέλεια νέα

Σύμφωνα με άρθρο του Dr. Christopher Winter, Διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Charlottesville, η θερμοκρασία που έχει το δωμάτιο όταν πηγαίνετε για να κοιμηθείτε σε αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας.

Αν και αυτό είναι το τελευταίο που θα σκεφτόμασταν, ο Winter υποστηρίζει ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο πρέπει να κυμαίνεται από 15 εως 19 βαθμούς. Παγώσατε;

Περιμένετε να ακούσετε και τα υπόλοιπα!

Αυτοί είναι οι βαθμοί που εξασφαλίζουν έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Όπως υποστηρίζει μάλιστα, ο λόγος που οι άνθρωποι στριφογυρίζουν όλη νύχτα και δεν απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο είναι επειδή κοιμούνται σε δωμάτια όπου η θερμοκρασία είναι πάνω από 23 βαθμούς (δηλαδή αρκετά ζεστά για ύπνο) ή κάτω από 12 (υπερβολικά κρύα).

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία συγκεκριμένα από 15 έως 19 βαθμούς; Ας δούμε λίγο πως λειτουργεί η θερμοκρασία του σώματός μας. Αρχικά, δεν παραμένει σταθερή όλη μέρα, άλλοτε κορυφώνεται και άλλοτε πέφτει. Αν μετρούσαμε τους βαθμούς με ένα θερμόμετρο, θα βλέπαμε ότι αργά το απόγευμα αποκτάμε τη μεγαλύτερη θερμοκρασία ενώ την πιο χαμηλή την έχουμε γύρω στις 5 τα ξημερώματα. Πως σχετίζεται αυτό με τον ύπνο;


Τα οφέλη του να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο με χαμηλή θερμοκρασία δε σταματούν εδώ όμως.

1. Σας κρατάει νέα
Μόλις κοιμηθούμε, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει και έτσι απελευθερώνεται μελατονίνη, η οποία είναι μια από τις ορμόνες που επιβραδύνουν τη γήρανσης του σώματος και προκαλεί μια ελαφριά ψύξη στο σώμα. Ο ύπνος σε ένα δωμάτιο θερμότερο από 21 βαθμούς εμποδίζει την απελευθέρωση της μελατονίνης από το σώμα σας.

2. Σας βοηθά να χάσετε βάρος
Σύμφωνα με την Dr. Natasha Turner, υποστηρίζει ότι καθώς πέφτει η θερμοκρασία του σώματος σας, η κορτιζόλη, δηλαδή η ορμόνη του στρες μειώνεται. Όταν δεν κοιμάστε καλά ή αρκετά, είναι πιθανότερο να ξυπνήσετε με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, δηλαδή άγχους, και κατ' επέκταση να ζητήσετε κάτι γλυκό και θερμιδούχο για να καταπραύνετε το συναίσθημα.

3. Μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε κάποια μεταβολική πάθηση
Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 18 βαθμούς, προλαμβάνει από ασθένειες όπως ο διαβήτης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα όχι μόνο έκαψαν περισσότερες θερμίδες όταν ήταν ξύπνιοι, αλλά επίσης σχεδόν διπλασίασαν την ποσότητα καφέ λίπους ή το καλό λίπος που επιτρέπει στο σώμα να αποθηκεύει λιγότερες θερμίδες.

Χρειάζεστε κι άλλους λόγους για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας στους 18 βαθμούς;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *