Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Όταν η ιστορία γράφεται με πινέλο: Σπάνιες φωτογραφίες που δεν περίμενες να δεις έγχρωμες

Αναβλύζει ιστορία. Ερεθίζει, ίσως όσο καμία άλλη σελίδα των social media, τη μνήμη μας, εμπλουτίζοντας τη με χρώμα. Αυτό το ψηφιακό ρετρό – λεύκωμα μας ταξιδεύει στο χρόνο, με μία καινοτομία.

Όλες οι φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες είναι πρωτογενώς ασπρόμαυρες, έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να αποκτήσουν χρώμα, σε μια εκδοχή καλλιτεχνικής… αδείας.
Είναι σπάνιο – αν όχι πρωτοφανές – να βλέπεις στην ίδια σελίδα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπάγο, τον Άρη Βελουχιώτη και τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Είναι όμως πιο εντυπωσιακό να τους βλέπεις εικονιζόμενους σε φυσικό χρώμα.

Η σελίδα του Facebook ονομάζεται «Past in Color – Χρώμα στο Παρελθόν» και κυρίαρχο θέμα μέχρι στιγμής, στους λίγους μήνες λειτουργίας της, είναι το χακί. Πολλές από τις αναρτήσεις αφορούν στρατιώτες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, αλλά και του εμφυλίου.

Το παζλ συμπληρώνουν τοπία και στιγμιότυπα από την Ελλάδα του 20ου αιώνα, ενώ υπάρχει και μια φωτογραφία που μας γυρνά στην Αθήνα του 1865.

Δεν χρειάζεται όμως να πούμε περισσότερα προς χάριν επεξηγήσεων. Έχουμε σπαταλήσει ήδη 158 λέξεις και ως γνωστόν μία φωτογραφία ισούται με χίλιες…
Ο διάσημος φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας, αντάρτης στην Ήπειρο, με το όπλο στον ώμο και τη φωτογραφική του μηχανή κρεμασμένη στο στήθος

Η προσωρινή κυβέρνηση του 1917 στη Θεσσαλονίκη: Ο στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης
Αλβανικό μέτωπο, 1940
21 Απριλίου 1941. Ο Γερμανός στρατηγός Σέπ Ντήτριχ αποχωρεί από το ξενοδοχείο «Ακροπολ» των Ιωαννίνων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Ελληνική συνθηκολόγηση.
Πανηγυρισμοί απελευθέρωσης. Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1944
Αθήνα 1917: Πλανόδιος πωλητής σταφυλιών. Οδός Καραϊσκάκη, Ψυρρή.

Ο Άρης με τον αδερφό του Μπάμπη (αριστερά) και τους αντάρτες Θάνο, Ερμή και Τζουμερκιώτη στους Αγ. Αναργύρους στην Βίνιανη.
 Ελληνίδα μητέρα που αποχαιρετά το γιο της κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. 
Aθήνα, 28 Οκτωβρίου 1940
 
 
 
απο το menshouse.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *