Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

Τι εισάγει και τι εξάγει περισσότερο η Ελλάδα

Χάρη στην ευνοϊκή γεωγραφική θέση και το ήπιο κλίμα της, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παραγωγός που εξάγει σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένας πολύ δραστήριος εισαγωγέας.

Αγαθά από 197 χώρες εισάγει η Ελλάδα, ενώ εξάγει πλούσια ποικιλία προϊόντων σε 228 κράτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που υποδεικνύουν αύξηση των εισαγωγών κατά 9,5% το 2018 και αύξηση εξαγωγών κατά 15,7%.

Από την αρχαιότητα ήδη, το εμπόριο -ένας πολύ σημαντικός δείκτης της ευημερίας μιας χώρας- ήταν μια από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες των Ελλήνων. Χάρη στην ευνοϊκή γεωγραφική θέση και το ήπιο κλίμα της, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παραγωγός που εξάγει σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένας πολύ δραστήριος εισαγωγέας. Η Ελλάδα είναι επίσης η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, σε όρους ιδιοκτησίας, γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα το εμπόριο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η χώρα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία –ως ενιαία αγορά– αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίως, καθώς και τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για περίπου 80 χώρες. Πάνω από το 30% των αγαθών που διοχετεύονται στο εμπόριο προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Περίπου τα μισά από τα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα μισά από τον υπόλοιπο κόσμο (51% και 49% αντίστοιχα) και αντίστοιχη είναι και η αναλογία των εξαγωγών (53% και 47% αντίστοιχα), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ποια προϊόντα όμως είναι οι πρωταθλητές σε κάθε κατηγορία; 


Εισάγουμε από 200 χώρες

Μπορεί η Ελλάδα να παράγει πλούσια ποικιλία αγαθών, αλλά δεν παύει να έχει την ανάγκη εισαγωγής πολλών πρώτων υλών και προϊόντων. Εισάγουμε περισσότερα από 50 προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο από 197 διαφορετικές χώρες (ακόμη και από απίθανα μέρη όπως οι Βερμούδες και το Ναούρου της Μικρονησίας), με πρώτη κατηγορία τα καύσιμα και πετρελαιοειδή. 

Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε στο ποσό των 55.129,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε αξία συναλλαγών, οι 10 κατηγορίες αγαθών που εισάγουμε στην Ελλάδα είναι οι εξής: 

1. Ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και συναφή 
2. Μηχανήματα και υλικό μεταφορών 
3. Χημικά προϊόντα και συναφή 
4. Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη 
5. Διάφορα βιομηχανικά είδη 
6. Τρόφιμα και ζώα ζωντανά 
7. Πρώτες ύλες μη εδώδιμες, εκτός από καύσιμα 
8. Ποτά & καπνός 
9. Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης 
10. Είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πέντε καλύτεροι συνεργάτες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών στις εισαγωγές είναι κατά σειρά η Γερμανία, το Ιράκ, η Ιταλία, η Ρωσία, η Κίνα και οι Κάτω Χώρες. Αντίστοιχα, με όρους ποσότητας, εισαγάγαμε τα περισσότερα κιλά από το Ιράκ, με τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Ιράν και τη Βουλγαρία να ακολουθούν. 


Εξάγουμε σε όλο τον πλανήτη

Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ελιάς στον κόσμο, ακολουθώντας την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ είναι τέταρτη κατά σειρά στην εξαγωγή της, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το πρώτο σε αξία προϊόν που εξάγει. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται κατά σειρά τα προϊόντα πετρελαίου, το αργίλιο, τα φάρμακα, ενώ ακολουθούν τα φρούτα/καρποί, τα έλαια/λίπη (φυτικά) και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε στο ποσό των 33.417,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε αξία συναλλαγών, οι 10 κατηγορίες αγαθών που εξάγουμε ως χώρα είναι οι εξής:

1. Ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και συναφή 
2. Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη 
3. Τρόφιμα και ζώα ζωντανά 
4. Χημικά προϊόντα και συναφή
5. Μηχανήματα και υλικό μεταφορών 
6. Διάφορα βιομηχανικά είδη 
7. Πρώτες ύλες μη εδώδιμες, εκτός από καύσιμα 
8. Ποτά και καπνός 
9. Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης 
10. Είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πέντε καλύτεροι συνεργάτες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών στις εξαγωγές είναι κατά σειρά η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Κύπρος, ο Λίβανος και η Βουλγαρία. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ποσότητα, τα περισσότερα κιλά στείλαμε στην Τουρκία, με τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο να ακολουθούν. Ωστόσο, πολλά προϊόντα ταξίδεψαν μέχρι τις πιο μακρινές γωνιές του πλανήτη, όπως τα Νησιά του Σολομώντα και τις Βόρειες Μαριάνες.

Σε εξαγωγές υπηρεσιών, όπως είναι πολύ φυσικό τη μερίδα του λέοντος διαθέτει ο τουρισμός, ενώ ακολουθείται από τις μεταφορές, άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και τις κατασκευές.


απο το insider

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *