Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρές υποδείξεις με χαρακτήρα προειδοποίησης προς την Άγκυρα απευθύνει η ΕΕ αναφορικά με τις τουρκικές εξαγγελίες για έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», στο κείμενο της κοινής θέσης των 28 ενόψει του Συμβουλίου σύνδεσης με την Τουρκία στις 15 Μαρτίου -το οποίο περιήλθε στη γνώση της κυπριακής εφημερίδας- διατυπώνεται ανησυχία για τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της Τουρκίας, ενώ διαμηνύεται ότι η ΕΕ θα απαντήσει «κατάλληλα» και σε «πλήρη σύμπνοια» προς τη Λευκωσία.

«Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» απαιτήθηκαν τέσσερα προσχέδια μέχρι να συμφωνηθεί το συμβιβαστικό κείμενο, που εκλαμβάνεται ως προάγγελος έναρξης συζητήσεων αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αφού οι εξαγγελίες της Άγκυρας δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί ακόμη και ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών (μεταξύ άλλων Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βρετανία) δεν ήθελαν να τεθεί θέμα κυρώσεων σ’ αυτή τη φάση, πόσω μάλλον που ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να τεθεί και να αποφασιστεί σε Σύνοδο Κορυφής.

Η αναφορά, ωστόσο, αυτή, όπου «για πρώτη φορά γίνεται λόγος για κατάλληλη απάντηση από πλευράς Ε.Ε. και σε πλήρη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία», όπως επεσήμαναν κοινοτικοί κύκλοι στην κυπριακή εφημερίδα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, έστω κι αν το μεταθέτει χρονικά και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται λίαν θετική για τη Λευκωσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *