Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων: Παγκόσμιος θρήνος για την ιστορική καταστροφή

Μια διαφορετική ημέρα ξημέρωσε για τον πλανήτη, μετά την ολέθρια καταστροφή της 15ης Απριλίου

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 που έμεινε στην Ιστορία ως η ημέρα που κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη, στην Ιστορία περνά και η 15η Απριλίου ως η ημέρα που κάηκε η Παναγία των Παρισίων, ο ναός-σύμβολος της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Το Παρίσι χωρίς την Παναγία του;», «Τρέλα», «Παναγία μου!»: Αυτές είναι μόνον μερικές από τις φράσεις που εμφανίζονται στον διεθνή Τύπο μία μέρα μετά τη σοκαριστική φωτιά στο Παρίσι. Ολόκληρος ο πλανήτης θρηνεί για την καταστροφή του ιστορικού καθεδρικού ναού, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά.

Η καταστροφική πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας απείλησε να αλλάξει για πάντα την αρχιτεκτονική του Παρισιού και να καταστρέψει ένα σύμβολο της καθολικής εκκλησίας και μάλιστα στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι φλόγες κατέκαιγαν τον καθεδρικό ναό για τουλάχιστον 8,5 ώρες, καταστρέφοντας το 850 ετών κωδωνοστάσιο και τη στέγη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά, αποτρέποντας την ολική καταστροφή για το ναό έμβλημα της γαλλικής πρωτεύουσας, την Παναγία των Παρισίων. «Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής του Παρισιού.

Οι δύο πύργοι του καθεδρικού ναού, οι οποίοι έγιναν γνωστοί παγκοσμίως από το διήγημα του Βίκτωρος Ουγκό «Παναγιά των Παρισίων» και τον ήρωά του Κουασιμόδο, σώθηκαν από την καταστροφή. 


Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής σημείωναν ότι από την πύρινη λαίλαπα γλίτωσε και η πέτρινη πρόσοψη, καθώς και ορισμένα σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, όπως το ακάνθινο στεφάνι.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στην «καρδιά» του Παρισιού ήταν συγκλονιστικές… Έξω από τον ναό, πολίτες και τουρίστες είχαν πέσει στα γόνατα για να προσευχηθούν για τη σωτηρία της «Παναγίας των Παρισίων» ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα για να σώσουν τα δεκάδες σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια από τις φλόγες…

Ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων δήλωσε πως το ακάνθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό και ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, όμως πρόσθεσε ότι οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να κατεβάσουν κάποιους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες έγκαιρα.


Η δέσμευση Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε ότι το επιβλητικό κτίσμα θα αποκατασταθεί. Γι' αυτό ανακοίνωσε ότι ξεκινά διεθνής καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων. «Η Παναγία των Παρισίων είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, η θέα μας. Είναι το μέρος, όπου ζούμε τις μεγαλύτερες στιγμές μας -από τους πολέμους μέχρι τις απελευθερώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτή η ιστορία είναι δική μας. Και καίγεται. Καίγεται και γνωρίζω τη θλίψη που αισθάνονται αυτή τη στιγμή οι Γάλλοι».

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Αρκετοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι η φωτιά ξέσπασε λόγω ενός ατυχήματος από τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στον ναό.

Κάποιοι έκλαιγαν, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούσαν χτες τις φλόγες να «καταπίνουν» την Παναγία των Παρισίων. Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούστηκαν από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού κατέρρευσε ενώ η φωτιά κατέτρωγε τον ξύλινο σκελετό του. Έχοντας σαστίσει και δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Μάλιστα, εκτός από τον απλό κόσμο που δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια, κορυφαίες προσωπικότητες παγκοσμίως και πολιτικοί έκλαψαν για την Παναγία των Παρισίων. Έτσι, η 15η Απριλίου θα μείνει στην Ιστορία...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *