Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Αμετακίνητη η Αγκυρα: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο, Μεσόγειο!

Παρά τις αντιδράσεις, από ΕΕ, Ελλάδα, Αίγυπτο και Ρωσία, η Τουρκία εμφανίζεται αμετακίνητη στην απόφασή της να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και διά στόματος Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας επανήλθε στο θέμα, σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση της Αγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ήδη στην περιοχή βρίσκεται το γεωτρύπανο Fatih. «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ακόμη και συμπλήρωσε ότι δεν θα επιτραπούν τα τετελεσμένα.

Ο Ακάρ επιπλέον δήλωσε στο Anadolu ότι οι ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο «πρέπει να είναι γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη». Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία λύνει όλα τα προβλήματα μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μέσω και συμπλήρωσε ότι αναμένει την ίδια ευαισθησία από τους συνομιλητές της. «Η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματά της», κατέληξε ο Ακάρ.
Το αυστηρό μήνυμα των Βρυξελλών

Το Σάββατο, σε αυστηρούς τόνους, η ΕΕ είχε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την ανακοινωμένη πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παράλληλα, προειδοποίησε την Τουρκία ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από όποια τέτοια παράνομη ενέργεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Σταματήστε τις παράνομες δραστηριότητες

Από την πλευρά του και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να μην προβεί σε άλλες ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα.

Το ΥΠΕΞ κάλεσε την Αγκυρα «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Ακόμη, η Αθήνα χαιρέτισε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», κατέληγε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Αίγυπτος: Προκλητική ενέργεια

Για προκλητική ενέργεια της Τουρκίας έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Σε ανακοίνωση, χαρακτήρισε την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Κάιρο έκανε λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την κάλεσε «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

«Η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της», αναφερόταν ακόμη.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.
Ρωσία: Οχι ένταση στην περιοχή

Πιο ήπια ήταν η αντίδραση της Μόσχας, που όμως εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επικείμενη τουρκική γεώτρηση.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. 
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *