Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Αφιέρωμα: Το Πρωτάθλημα Εθνών Ευρώπης

Το Πρωτάθλημα Εθνών Ευρώπης (UEFA Nations League) είναι ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων υπό την αιγίδα της ΟΥΕΦΑ. Πρωτοξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, με την συμμετοχή και των 55 εθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Ευρώπης και θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα θεσμό που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τους φιλικούς αγώνες, με κίνητρο «εισιτήρια» για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro) και του Παγκoσμίου Κυπέλλου (Μουντιάλ).

Σκοπός της νέας αυτής διοργάνωσης είναι, σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ, η ανανέωση του ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων, που πηγάζει από την επιθυμία και των 55 μελών της να βελτιώσουν την ποιότητα και το επίπεδο των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων. Οι εθνικές ομοσπονδίες και οι προπονητές, σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΕΦΑ αποκάλυψαν ότι αισθάνονται πως οι φιλικοί διεθνείς αγώνες δεν παρέχουν επαρκή ανταγωνισμό και με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο επίπεδο των Εθνικών ομάδων. Από την άλλη, μέσω αυτής της διοργάνωσης όλες οι ομάδες έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να προκριθούν στις τελικές φάσεις του Euro και του Μουντιάλ, αν δεν τα καταφέρουν στα προκριματικά.

Η διοργάνωση του Πρωταθλήματος Εθνών Ευρώπης αποφασίστηκε από την εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ στις 4 Δεκεμβρίου 2014, οπότε και καθορίστηκαν οι κανόνες διεξαγωγής της. Έτσι, οι 55 εθνικές ομάδες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με την δυναμικότητά τους, με βάση την βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Στην πρώτη κατηγορία εντάχθηκαν 12 ομάδες, στην δεύτερη 12, στην τρίτη 15 και στην τέταρτη κατηγορία 16 ομάδες.

Σε κάθε κατηγορία οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους των τριών ή τεσσάρων ομάδων και δίνουν μεταξύ τους διπλούς αγώνες. Οι πρώτοι και των τεσσάρων ομίλων κάθε κατηγορίας συμμετέχουν στα πλέι-οφ κάθε κατηγορίας. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της πρώτης κατηγορίας παίζουν μεταξύ τους σε μονούς αγώνες για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Μετά την λήξη της διοργάνωσης οι πρωταθλητές της δεύτερης ,τρίτης και τέταρτης κατηγορίας προάγονται στην ανώτερη κατηγορία και οι τέσσερις τελευταίες ομάδες της πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας υποβιβάζονται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.

Οι πρώτοι των ομίλων κάθε κατηγορίας (16 συνολικά ομάδες) θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για προκριθούν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro), διεκδικώντας 4 «εισιτήρια» από τα συνολικά 24 της διοργάνωσης. Αν κάποια ομάδα έχει περάσει μέσω στης διαδικασίας των ομίλων του Euro θα αντικαθίστανται από την αμέσως επόμενη της βαθμολογίας.

Τον ύμνο της διοργάνωσης συνέθεσαν οι ολλανδοί Τζόρτζιο Τάινφορτ και Φρανκ φαν ντερ Χέιντεν και αποτελεί ένα κράμα κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής. Η ΟΥΕΦΑ προίκισε το νεοσύστατο τουρνουά με 76 εκ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν στις 55 ομάδες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Στην παρθενική διοργάνωση του Πρωταθλήματος Εθνών Ευρώπης, η Ελλάδα μετείχε στον δεύτερο όμιλο της τρίτης κατηγορίας με αντιπάλους την Φιλανδία, την Ουγγαρία και την Εσθονία και η Κύπρος στον τρίτο όμιλο της τρίτης κατηγορίας με αντιπάλους την Σλοβενία, την Νορβηγία και την Βουλγαρία. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων τους, η μεν Ελλάδα διατηρήθηκε στην τρίτη κατηγορία, η δε Κύπρος υποβιβάστηκε στην τέταρτη κατηγορία.

Η τελική φάση του Πρωταθλήματος Εθνών Ευρώπης θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2019 στην Πορτογαλία,με την συμμετοχή των τεσσάρων εθνικών ομάδων, που πρώτευσαν στους ομίλους της πρώτης κατηγορίας και είναι η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Ολλανδία και η Ελβετία.



απο το sansimera.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *