Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Αναστολή διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 πανεπιστήμια - Πλήττεται άμεσα και ο Νομός Πέλλας


Την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τη δικαιολογία ότι είναι ανάγκη να διορθωθούν συνολικά οι στρεβλώσεις του συστήματος της Επαγγελματικής εκπαίδευσης. 

Σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη «στόχευση να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα» την ίδια στιγμή που ανήγγειλε την αναστολή της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών, για τα οποία ήδη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε εξασφαλίσει 1,8 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία αναμενόταν να παρακολουθήσουν 1.500 απόφοιτοι ΕΠΑΛ, αρχής γενομένης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. 

Η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε νέο πλαίσιο λειτουργίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την πρόθεσή της να συνδέσει άμεσα την Επαγγελματική εκπαίδευση με «την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων».

Χωρίς να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, είπε ότι παγώνει η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, αφήνοντας ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου που σκέφτεται. 

Για εφαρμογή «ταξικής πολιτικής στην εκπαίδευση» κατηγορεί την ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η απόφαση αναστολής αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ.

«Η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνώριμη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρώην Υπουργός Παιδείας της ΝΔ το πρωί καταργούσε συγκεκριμένες ειδικότητες από ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του, τις καταργημένες ειδικότητες» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλεί τους μαθητές, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τα Πανεπιστήμια και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, καλώντας παράλληλα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή της.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *