Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Ερευνα: Τα υποαλλεργικά βρεφικά γάλατα δεν μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών

Τα βρεφικά γάλατα, που χαρακτηρίζονται ως υποαλλεργικά και τα οποία προτείνονται για τα βρέφη που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση αλλεργιών, δεν σχετίζονται στην πραγματικότητα με μείωση των αλλεργιών σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα Les Echos.

Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatric Allergy and Immunology» αναδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος γάλακτος όχι μόνο δε μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών αλλά τον αυξάνει. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χτυπήσει «καμπανάκι» και για τις βρεφικές τροφές.

Ο στόχος της έρευνας για τα βρεφικά γάλατα

Οι ερευνητές από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας ανέλυσαν δεδομένα από 10.000 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα Elfe. Ενας από τους στόχους αυτής της έρευνας ήταν να μετρήσει την επίδραση της διατροφής στα μικρά παιδιά. Δεν βρέθηκε καμία προστατευτική επίδραση των υποαλλεργικών βρεφικών τροφών. Ενα ποσοστό 5% των βρεφών ηλικίας 2 μηνών, που συμμετείχαν στην μελέτη, τρέφονταν με γάλατα σε σκόνη τα οποία χαρακτηρίζονταν ως ‘υποαλλεργικά’, αν και τα μισά από αυτά τα παιδιά δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή.

Αυξάνεται ο κίνδυνος αναπνευστικών συριγμών

Διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση υποαλλεργικού γάλακτος σε ηλικία 2 μηνών αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών συριγμών, δηλαδή ήχων που μοιάζουν με σφύριγμα και που συνοδεύονται συνήθως από αδυναμία βαθιάς εισπνοής, τον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διατροφικών αλλεργιών τα δύο πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών είτε έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών είτε όχι. Πρόκειται, επομένως, για σκευάσματα τα οποία δεν συνιστώνται για κανέναν εκ των προτέρων.

Οι μελετητές τονίζουν την ανάγκη νέων νομοθετικών ρυθμίσεων στην Ευρώπη που θα διασφαλίζουν την διεξαγωγή κλινικών ερευνών στα προϊόντα προτού προωθηθεί η υποαλλεργική τους δράση.
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *