Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Αυξήθηκαν οι αλκοολικοί και οι χρήστες κάνναβης

Περίπου 700 εξαρτημένοι ζήτησαν βοήθεια το 2018 από τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας


Αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ και ζήτησαν βοήθεια από τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Σε ό,τι αφορά τους χρήστες παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών, αυξημένος είναι ο αριθμός αυτών που έχουν πρόβλημα με την ινδική κάνναβη και απευθύνθηκαν στα προγράμματα. Μάλιστα, από το σύνολο των αιτημάτων βοήθειας για τις παράνομες ψυχότροπες ουσίες το 30% σχετίζεται με τη χρήση ινδικής κάνναβης.

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία του απολογισμού των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τα οποία αποτελούν προϊόν συνεργασίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του ΟΚΑΝΑ και βοηθούν εξαρτημένους από ναρκωτικά και αλκοόλ, καθώς και τις οικογένειές τους. Χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε τέσσερις πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη από το 2001, τη Σητεία από το 2008, τα Χανιά από το τέλος του 2012 και τη Λάρισα από τα μέσα του 2015.

Κατά το 2018 τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας παρείχαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 651 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης, καθώς και σε άλλα 320 μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έλαβαν υπηρεσίες από τα Προγράμματα (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής αυτοβοήθειας) ανέρχεται σε 2.675 άτομα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *