Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις 18,7 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην καινοτομία - Οι δικαιούχοι

Η προδημοσίευση του λεγόμενου «innovation clusters» θα παραμείνει σε διαβούλευση για ένα μήνα και μετά από την απαραίτητη επεξεργασία θα δημοσιευτεί η πρόκληση


Λίγο πριν το 2019 φύγει, δημοσιεύτηκε η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος ΕΣΠΑ «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (ΣΣΚ)», ύψους 18,7 εκατ. ευρώ. Αίτηση για χρηματοδότηση μπορούν να υποβάλουν υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος και έτος ίδρυσής τους, οι οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν μεμονωμένα ή σε συνεργατικά σχήματα, επιχειρηματικά σχέδια καινοτομίας υποστηριζόμενα από έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως η προδημοσίευση του λεγόμενου «innovation clusters» θα παραμείνει σε διαβούλευση για ένα μήνα και μετά από την απαραίτητη επεξεργασία θα δημοσιευτεί η πρόκληση, όπου και θα προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα, η περίοδος υποβολής αιτήσεων κ.λπ.
 
Οι δικαιούχοι

Στην τελική προδημοσίευση προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις, δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν:


Να έχουν συσταθεί νομίμως και να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε. ΚοινΣΕπ. 

Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης να λειτουργούν νόμιμα (με έδρα ή υποκατάστημα) στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διαθέτουν ΑΦΜ ή VAT. Οι επιχειρήσεις οι οποίες κατά την υποβολή της πρότασης δεν διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα δεσμεύονται ότι κατά την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης θα διαθέτουν εγκατάσταση ή υποκατάστημα στην περιφέρεια στην οποία χωροθετείται η ενίσχυση, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Αίτηση Χρηματοδότησης.

Να μην είναι προβληματικές.

Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εκτέλεση προηγουμένης απόφασης ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθείσες κρατικές ενισχύσεις.

Να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, εντάσσονται στους δυνητικούς δικαιούχους οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει μεν ενίσχυση διάσωσης, αλλά έχουν αποπληρώσει το δάνειο και έχει λυθεί η σύμβαση εγγύησης, καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Να δεσμευτούν εγγράφως ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους ούτε θα υποβληθούν, εφόσον το παρόν εγκριθεί προς χρηματοδότηση.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που το έργο αφορά στον κλάδο της αγροδιατροφής, για κάθε επιχείρηση/μέλος του ΣΣΚ ο προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) δεν μπορεί να υπολείπεται των 20.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους κλάδους που απευθύνεται η δράση (βιοεπιστήμες & υγεία/φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον & βιώσιμη ανάπτυξη – κλιματική αλλαγή, μεταφορές & εφοδιαστική αλυσίδα) το αντίστοιχο πλαφόν μπαίνει στις 50.000 ευρώ.

Από το πρόγραμμα καλύπτονται δαπάνες που σχετίζονται με την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού, αλλά και προσωπικού, μόνιμου ή επί συμβάσει (π.χ. ερευνητές, τεχνικοί) -στον βαθμό που απασχολείται στο έργο, λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, δαπάνες για κτίρια -στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο, αλλά και για τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις κ.λπ.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται αυτή της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *