Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Οι 10 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας σύμφωνα με το IMDB – Κυριαρχία του Κρίστοφερ Νόλαν

Τελείωσε η 2η δεκαετία και μπήκαμε στην τρίτη του 21ου αιώνα. Σοκαριστικό. Θα λέμε “πριν 30 χρόνια” και δεν θα εννοούμε το 1970 ή, έστω το 1980, αλλά το 1990.


Πριν αρχίσουμε όμως αυτά τα μακάβρια, ας δούμε και τι μένει πίσω μας απ΄αυτή τη δεκαετία σε κινηματογραφικό επίπεδο. Εκεί όπου το κοινό του IMDB τοποθέτησε στην δεκάδα των καλύτερων ταινιών κάποιες που δεν θα περιμέναμε να είναι εκεί. Και λείπουν κάποιες που θα περιμέναμε κι ίσως θα έπρεπε να είναι εκεί.


The Dark Knight Rises

Τι κι αν δε φαινόταν να έχει την ίδια δυναμική με το αριστούργημα The Dark Knight; Το τρίτο μέρος της τριλογίας του Νόλαν γοήτευσε ανέλπιστα πολύ το κοινό και πήρε μια βαθμολογία 8.4/10 που παραμένει αναλλοίωτη ως τα σήμερα.


Marriage Story

Αν ήταν σε αγώνα δρόμου, θα ήταν underdog. Η ταινία του Νόα Μπάουμπακ είναι καταπληκτική, αλλά ποιος θα πίστευε ότι θα έπαιρνε 8.4 και θα ήταν στις υψηλότερα βαθμολογημένες ταινίες της δεκαετίας, αφήνοντας πίσω της πολλές που προκάλεσαν μεγαλύτερο ντόρο.


Spider-Man Into the Spider-Verse

Δεν πρέπει να έχει υπάρξει Spider-Man ταινία στον 21ο αιώνα που να προκάλεσε τέτοια επευφημία…Το animation που μας σύστησε για πρώτη φορά σε κινηματογραφικό επίπεδο τον Μάιλς Μοράλες έχει βαθμολογία 8.4 και έχει δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση στη Marvel για το πώς θα προχωρήσει το franchise στα επόμενα χρόνια.


The Intouchables

Η ταινία των Ολιβιέ Νακάς και Έρικ Τολεντάνο από το μακρινό 2011 έχει μείνει βαθιά στη μνήμη του κοινού όλα αυτά τα χρόνια και γι΄αυτό δεν έπεσε στιγμή κάτω από το 8.5 στη συνολική βαθμολογία του IMDB.


Whiplash

Δικαιότατη παρουσία στη δεκάδα, αλλά ξενίζει ότι είναι τόσο ψηλά, δηλαδή 6ο. Η κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του Τζ. Κ. Σίμονς και της μέχρι τώρα πορείας του Μάιλς Τέλερ συνέθεσαν ένα αχτύπητο δίδυμο. Καλά, αυτό το τελευταίο δεν ισχύει, αφού και ο Τέλερ έφαγε πολύ ξύλο από τον Σίμονς στην ταινία, αλλά και το ανάποδο συνέβη στο τέλος. Η κίνηση του Σίμονς πάντως που σταματούσε τη μουσική, έχει μείνει κι έχει ξεπεράσει τον μύθο της ίδιας της ταινίας. Εχει σαφές μερίδιο σε αυτό το 8.5 στη βαθμολογία.


Infinity War

Μιλάμε για ένα έπος. Θα ήταν κατάφωρη αδικία να μη βρίσκεται στη δεκάδα και δη στα ψηλά διαμερίσματα. Άλλωστε, είναι η πέμπτη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Άρα και το κοινό και τα ταμεία συνηγορούν σε αυτή τη θέση. Κι οι κριτικοί επίσης.


Endgame

Πολλοί εγείρουν ενστάσεις για αρκετά σημεία του Endgame, αλλά είναι τέτοιος ο χείμαρρος της συγκίνησης που καλύπτει τα πάντα. Με ακριβώς ίδια βαθμολογία με το Infinity War, το Endgame βρίσκεται στην 4η θέση. Κερδίζει πολλά επειδή ακριβώς είναι το φινάλε μιας άλλης δεκαετίας, αυτής της Marvel. Η ίδια ταινία, αν προηγείτο του Infinity War – αν και δεν ξέρουμε πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό – δεν θα είχε ίδια βαθμολογία.


Interstellar

Το δεύτερο αριστούργημα του Νόλαν που συναντάμε στη δεκάδα και στη ζώνη των μεταλλίων. Μια ταινία που κέρδισε κοινό, κριτικούς, φυσικούς, αστροφυσικούς, αστροναύτες, διαστημόπλοια και εξωγήινους, το Interstellar είναι στις κορυφαίες 5 ταινίες που σχετίζονται με το διάστημα και την αναζήτηση ενός άλλου τόπου κατοικίας για τον ανθρώπινο πολιτισμό κάπου στα αστέρια. Σε ένα από τα 8.6 αστέρια που έχει στο IMDB πάντως δεν θα βρει κανείς εξωγήινους.


Joker

Αυτό που βρίσκεται στην δεύτερη θέση των καλύτερων ταινιών για το IMDB δεν είναι η ταινία Joker. Είναι η ερμηνεία Joker. Είναι ο Χοακίν Φοίνιξ. Όχι ο Τοντ Φίλιπς και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτοί θα έμπαιναν χαμηλότερα στη δεκάδα ή και εκτός αυτής. Το 8.7 είναι σαν τις πάσες του Πίρλο με τα τελειώματα του Ιντζάγκι. Ο πρώτος έφτανε τη μπάλα στο ένα μέτρο από τη γραμμή και ο δεύτερος σκόραρε με προβολή σε ανυπεράσπιστη εστία. Ο Φοίνιξ είναι ο Πίρλο και ο Φίλιπς είναι ο Ιντζάγκι.


Inception

Με Νόλαν ξεκινήσαμε, με Νόλαν θα τελειώσουμε. Είναι μια δεκάδα με τα Νόλαν της, σα να λέμε. Το 8.8 για το Inception είναι πολύ λίγο για να αποδώσει το τι σηματοδότησε αυτή η ταινία το 2010, σε μια εντελώς άλλη εποχή για το σινεμά και την ποπ κουλτούρα. Κι αν η ελληνική απόδοση “Ονειροπαγιδευτές” θύμιζε κινούμενο για παιδιά 5 ετών και κάτω και δεν θα έμπαινε ούτε στην 100άδα της δεκαετίας, η ίδια η ταινια είναι δικαίως στην κορυφή.






απο το menshouse.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *