Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Συνάντηση της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου

Τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου υποδέχθηκε στο Δημαρχείο, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου με τους συνεργάτες της, Αντιδημάρχους: Χαράλαμπο Γεραντίδη, Μιχάλη Μέγα, Μαρία Γιακαμόζη, Γιώργο Σταματέλλο, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νίκο Χατζηιωαννίδη και τους Δημοτικούς Συμβούλους Θεμιστοκλή Κρητίδη, Γιάννη Θεοδοσίου και Τάσο Αδαμίδη.

Συμμετείχαν, επίσης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας: ο Πρόεδρος Παναγιώτης Πασάκης, ο Αντιπρόεδρος Παύλος Αδαμίδης κι ο Ταμίας Γιάννης Χριστοφορίδης.

Τον κ. Στεργίου συνόδευαν ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Σκύδρας και μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. Μάκης Δημητριάδης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας και μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. Νίκος Θωμαΐδης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Έδεσσας Κώστας Μπατσίρης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αλμωπίας Σταύρος Καραγεωργιάδης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Πέλλας Λύσανδρος Αμιτζόγλου, ο Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Πέλλας Θεοδόσης Ουραηλίδης και το μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. Πέλλας Κώστας Ντίτουρας.

Στην ενημέρωση που ακολούθησε, η Δήμαρχος Σκύδρας, αφού ευχαρίστησε για την επίσκεψη, περιέγραψε την εικόνα του Δήμου και της περιοχής τονίζοντας ότι ο Δήμος Σκύδρας ανήκει στην κατηγορία των μικρών περιφερειακών Δήμων της χώρας που έχουν ν΄αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν οι άλλοι Δήμοι, όπως για παράδειγμα οι αστικοί ή τουριστικοί Δήμοι που έχουν αρκετά έσοδα ν΄ αντλήσουν από τις ανάλογες δραστηριότητες των δημοτών τους.

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Σκύδρα είναι ένας κατά βάση αγροτικός Δήμος και πως ο αγροτικός τομέας είναι το θεμέλιο της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Σκύδρας στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο (έργα υποδομής και δράσεις) και βρίσκεται πάντα δίπλα και μαζί με τους αγρότες μας.

Ο αγροτικός κόσμος του Δήμου κι ευρύτερα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει δυσκολεύεται πραγματικά ν΄ανταποκριθεί στις πολλές υποχρεώσεις του, να επιβιώσει και να ζήσει εντέλει με αξιοπρέπεια. Η Δήμαρχος επεσήμανε ότι στην περιοχή μας οι αγρότες ασχολούνται σχεδόν μ΄όλων των ειδών τις καλλιέργειες με κορυφαία τη ροδακινοκαλλιέργεια. Υπογράμμισε ότι εδώ δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες και περισσότερες βιομηχανίες συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και γι΄αυτό τον λόγο ιδρύθηκε και λειτουργεί το Τελωνείο Σκύδρας και το Χημείο του Κράτους.

Τα προβλήματα - αιτήματα των αγροτών που απαιτούν άμεσες κι ορθολογικές λύσεις είναι γνωστά και συγκεκριμένα, όπως: το υψηλό καλλιεργητικό κόστος σε σχέση με την τελική απορρόφηση των προϊόντων, τις χαμηλές, καθυστερημένες ή απλήρωτες παραγωγές, το αίτημα για τις δίκαιες, αντικειμενικές και έγκαιρες εκτιμήσεις κι αποζημιώσεις από ΕΛ.Γ.Α., την αλλαγή του κανονισμού ΕΛ.Γ.Α. για την κάλυψη ζημιών που αυτήν τη στιγμή δεν καλύπτονται σε περιπτώσεις όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, ο συμψηφισμός αποζημιώσεων κι ασφαλιστικών εισφορών κ.α.

Όσον αφορά τα ζητήματα ΕΛ.Γ.Α. ο κ. Στεργίου δήλωσε ότι έχει κάνει μια ανάλογη συζήτηση με τον Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Η Δήμαρχος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συγκοινωνιακή απομόνωση του Νομού και στην αναγκαιότητα και σπουδαιότητα ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού δικτύου και μάλιστα με τη Θεσσαλονίκη. Είναι, χρόνια τώρα, ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος για τις μετακινήσεις ανθρώπων και για τη μεταφορά αγαθών κι αγροτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, τόνισε την αναγκαιότητα σύνδεσης με την Εγνατία οδό.

Σ΄αυτό το σημείο ο κ. Στεργίου ανέφερε ότι και ο ίδιος έκανε την ίδια διαπίστωση κατά την μετακίνησή του από τη Θεσσαλονίκη προς το Νομό μας και ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι θα θέσει σε προτεραιότητα τέτοιου είδους θέματα.

Θέλοντας να τονίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί περιφερειακοί αγροτικοί Δήμοι η Δήμαρχος αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων κι ακολούθησε σχετική συζήτηση κατά την οποία η Δήμαρχος αναφέρθηκε στα πάγιο κι από πολλών ετών αίτημα όλων των Δημοτικών Αρχών της Σκύδρας και της Αντιπεριφέρειας Πέλλας για την κατασκευή του φράγματος της Καλής - Προφήτη Ηλία, ένα έργο πολλαπλής αναπτυξιακής σημασίας για το Νομό που θα δώσει λύσεις και στο ζήτημα της άρδευση της περιοχής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος της Σκύδρας, όπως κι οι άλλοι Δήμοι της χώρας σχετικά με τις υποχρηματοδοτήσεις, την υποστελέχωση, την έλλειψη καινούργιου και σύγχρονου μηχανολογικού και κάθε είδους αναγκαίου εξοπλισμού, την έλλειψη σε κάποιο βαθμό της ανάλογης τεχνογνωσίας σε σχέση με τις πολλές και ποικίλες αρμοδιότητες κ.α.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της συζήτησης έγινε αναφορά στη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. που όπως κι όλες σχεδόν οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, όπως κυρίως είναι οι υποχρεώσεις απέναντι στη Δ.Ε.Η., αλλά και οι οφειλές των πολιτών.

Τόσο η Δήμαρχος, όσο κι ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Σ. αναφέρθηκαν στην ευαισθησία που υπάρχει απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στην πολιτική που ακολουθείται για την είσπραξη των οφειλών. ΄Οσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος,( σημειωτέον ότι λόγω της ύπαρξης πολλών αντλιοστασίων επειδή ο Δήμος έχει πολλές Κοινότητες, ενώ ένας αστικός Δήμος διαθέτει πολύ λιγότερα, το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης τους είναι μεγάλο,) επιδιώκεται η αξιοποίηση του προγράμματος των «ενεργειακών κοινοτήτων». Επίσης, μια λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα είναι η παροχή χαμηλού τιμολογίου από τη Δ.Ε.Η. προς τις Δ.Ε.Υ.Α. και η προώθηση της διαγραφής των χρεών των Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να μπορέσουν ν΄ανασάνουν. Συμφωνήθηκε, βεβαίως, με τον κ. Στεργίου ότι η κοινωνική πολιτική που ασκείται από τους Δήμους αναφορικά με τις πληρωμές του νερού δεν θα πρέπει να δίνει την αίσθηση στους συνεπείς πολίτες ότι το σύστημα λειτουργεί σε βάρος τους και υπέρ των κακοπληρωτών.

Τέλος, η Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε και πάλι, εκ μέρους όλων, τον κ. Στεργίου ζήτησε τη συμβολή του στην επίλυση των ζητημάτων που προαναφέρθηκαν που με τη σειρά του δήλωσε ικανοποιημένος κι ευχαριστημένος από τη γνωριμία και την υποδοχή και πρόθυμος να βοηθήσει.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *