Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Στο τέλος Μαίου θα δηλωθούν στην «Εργάνη» οι παρατάσεις των αναστολών

Επείγουσα ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζει πως οι παρατάσεις αλλά και οι οριστικές ανακλήσεις θα δηλωθούν συγκεντρωτικά εκ των υστέρων


Συγκεντρωτικά στο τέλος Μαίου θα δηλωθούν στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" του υπουργείου Εργασίας οι παρατάσεις αναστολών, οι οριστικές ανακλήσεις αναστολών και η προσαρμογή των ωραρίων εργασίας με τα ωράρια λειτουργίας.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην έκδοση επείγουσας ανακοίνωσης, καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες, δηλαδή από αύριο Δευτέρα 4 Μαίου το πρωί συγκεκριμένες επιχειρήσεις - όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών κ.α. - επαναλειτουργούν. Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εμφανίστηκε ξημερώματα Σαββάτου και τα ερωτήματα των επιχειρηματιών για τις παρατάσεις των αναστολών των μισθωτών δεν είναι λίγα.

Το υπουργείο διευκρινίζει πως για τους λεπτομερείς όρους εφαρμογής των σχετικών διατάξεων θα εκδοθούν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Η ρύθμιση της ΠΝΠ προβλέπει άλλωστε δυο ΚΥΑ : 

μια των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για "κάθε αναγκαία λεπτομέρεια" αλλά και για την "οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας" όπως επίσης και  μια δεύτερη ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας με την οποία μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής της παράτασης αναστολών μέχρι τις 30 Ιουνίου για τις επιχειρήσεις, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας κατά τον μήνα Μάιο με εντολή δημόσιας αρχής

Σύμφωνα με την επείγουσα ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας,

"Για την εφαρμογή της ΠΝΠ 90/1.5.2020 και συγκεκριμένα των άρθρων 10, 11 και 13 που αναφέρονται:
στην παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας κατά το μήνα Μάϊο για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά (παράταση για 30 ημέρες και έως τις 31 Μαίου)
στην οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά (κατάργηση της αναστολής για το 40% των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για 15 ημέρες) και
στην προσαρμογή των ωραρίων εργασίας με τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων

ανακοινώνεται ότι οι όποιες μεταβολές πραγματοποιηθούν και θα αφορούν την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα υποβληθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" συγκεντρωτικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα. 



απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *