Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα «μαγειρέματα» Στουρνάρα-τρόικας



«Ανοικτός» συνεχίζει να παραμένει ο προϋπολογισμός για το 2014, καθώς παρά τη νέα, άνω των τεσσάρων ωρών, διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς προσέγγιση.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Ειδικότερα, πρόκειται για:

- το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014.

- τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία (στη σημερινή συνάντηση ήταν παρούσα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας)

- τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

Στον αντίποδα, υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο. Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε, παράλληλα, ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η φημολογία ότι υπάρχει κενό 5 δισ. ευρώ για το 2014, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Το «κλείσιμο» του 2014, συνδέεται πλέον άρρηκτα με το τελικό σχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό και όχι με το προσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου. Σημειώνεται δε, ότι αναμένεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών, το Σάββατο, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου (έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί).

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% («είμαστε πολύ συντηρητικοί στις εκτιμήσεις», σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα), ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Άγνωστη είναι, τέλος, η ημερομηνία αναχώρησης από την Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επανέλθουν μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.



Πηγή: enet με πληροφορίες ΑΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *