Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

«Εκτός» 35.000 άνεργοι από το επίδομα των 200 ευρώ

Χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι θα αποκλειστούν από το επίδομα των 200 ευρώ που θα καταβάλλεται μετά
τη λήξη της 12μηνης επιδότησης και προεβλήθη ως η νέα βοήθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας ανεργίας. Τούτο προκύπτει από τη διάταξη εγκυκλίου του ΟΑΕΔ σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα για το μηνιαίο ποσό των 200 ευρώ «ασκείται εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας». 

Με τον συγκεκριμένο όρο αποκλείονται οι παλαιοί μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όλοι όσοι έπαυσαν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας πριν από τον περασμένο Νοέμβριο. Η προϋπόθεση αυτή ουσιαστικά αποκλείει από το βοήθημα τους πλέον καταπονημένους από τη μακροχρόνια ανεργία. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή αποσιωπήθηκε κατά την αρχική εξαγγελία του επιδόματος, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε και το προβλεπόμενο όριο του εισοδήματος που πρέπει να μην υπερβαίνουν οι ωφελούμενοι. 

Κατά την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, το ποσό του ετήσιου εισοδήματος πρέπει να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, και όχι το ποσό των 12.000 όπως, αρχικώς, προβλεπόταν. Από αυτό το ποσό εξαιρείται τυχόν αποζημίωση απόλυσης. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Δικαίωμα στο επίδομα των 200 ευρώ έχουν όσοι, εκτός των άλλων προϋποθέσεων, δεν είναι νεότεροι των 20 ετών και μεγαλύτεροι των 66 ετών.

«Βάσει αυτής της εγκυκλίου δικαιούνται το επίδομα μόνο οι 15.000 άνεργοι από το σύνολο των 50.000 εγγεγραμμένων ανέργων που είχαν λάβει την περσινή επιδότηση» υπογραμμίζεται σε ερώτηση την οποία υπογράφουν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτση, να τοποθετηθεί για το ποιες ενέργειες θα προστατεύουν τους μακροχρόνια ανέργους.




Πηγη: Καθημερινη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *