Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο Αλαφούζος κατά λάθος... καρφώνει τραπεζίτες

Ο όμιλος του Γιάννη Αλαφούζου (ΣΚΑΙ – Καθημερινή) από την προηγούμενη Τετάρτη που έσκασε η βόμβα με τα ομολογιακά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει επιδοθεί σε ανένδοτο αγώνα να ξεπλύνει σύσσωμο το αγαπημένο του τραπεζικό κατεστημένο που πλυμμηρίζει τα ΜΜΕ του με διαφημίσεις στο πρόσωπο του «κακού» Φιλιππίδη. 

Έτσι και σήμερα η ναυαρχίδα του ομίλου, «Καθημερινή» υπογραμμίζει τις οικονομικές ατασθαλίες και «μαγειρέματα» της προεδρίας Φιλιππίδη στο ΤΤ. Μόνο που στην προσπάθεια να αποδείξει τα κακώς κείμενα της τότε διοίκησης, κατά λάθος αποδεικνύει αυτό που θέλει να αποκρύψει. Ότι δηλαδή τα δάνεια υπέρ ημετέρων του ΤΤ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς οι αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες βρίσκονταν σε εξαιρετικά χειρότερη θέση.

Αναφέρεται στο επίμαχο δημοσίευμα: «Αν και ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης επικαλείται τον έλεγχο της BlackRock σύμφωνα με τον οποίο το Τ.Τ. εμφανίζει τον μικρότερο δείκτη ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια ριζικά διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της BlackRock (06.11) που έχει στην κατοχή της η «Κ» και η οποία αναλύει τα δάνεια του Τ.Τ. το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων παρουσίαζε πιθανές ζημίες της τάξης του 31,4%, όταν οι αντίστοιχες ζημίες για το σύνολο των εμπορικών τραπεζών διαμορφώνονταν στο 19%».

Τι καταφέρνει να αποκαλύψει λοιπόν η «Καθημερινή»; Ότι οι επισφάλειες των δανείων του ΤΤ που έχει χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικού δανεισμού περί το ένα δισ. Ευρώ αγγίζουν το 31,4%, ενώ οι «αγνές» συστημικές τράπεζες έχουν επισφάλειες μόλις 19%. Με μοναδική διαφορά ότι συνολικά το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των συστημικών τραπεζών ανέρχεται σε περισσότερα από 200 δισ. Ευρώ. Δηλαδή, όπως παραδέχεται η «Καθημερινή» στην πλέον αισιόδοξη των περιπτώσεων 40 δισ. Ευρώ από τα δάνεια των συστημικών τραπεζών που δρουν ανεξέλεγκτες στο απυρόβλητο πάνε... υπέρ πίστεως. Αλλά το πρόβλημα της εφημερίδας εντοπίζεται στα 300 εκατ. Ευρώ (το 31,4% του ενός δισ. χορηγούμενων δανείων του ΤΤ) που κινδυνεύουν να χαθούν από την κακή διοίκηση Φιλιππίδη!

Εννοείται πως τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ, όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει τυχόν δόλο και θα αποφανθεί ανάλογα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί άφεση αμαρτιών. Αλλά μήπως θα πρέπει να ξεμπλοκάρουν και όλες οι υπόλοιπες έρευνες που αφορούν στις λεγόμενες συστημικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν σκονισμένες στα συρτάρια ανακριτικών γραφείων, με αφορμή την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να δούμε τον πυρήνα του προβλήματος και όχι μόνο τα απόνερα και τις «μαρίδες»; Λέει τώρα ένας αδαής...



πηγή:koutipandoras.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *