Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι παρεμβάσεις του Γιώργου Καρασμάνη στην κτηνοτροφία κατά τη θητεία του ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Φίλε κτηνοτρόφε,

Επικοινωνώ σήμερα μαζί σου, προκειμένου να σε ενημερώσω και προσωπικά, για πεπραγμένα των πεντέμισι μηνών θητείας μου στο Υπουργείο, πάνω σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον νευραλγικό αγροτικό τομέα και τον κτηνοτρόφο παραγωγό. 

· Το ακανθώδες θέμα των βοσκοτόπων, δεν προέκυψε τώρα. Δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Tο βρήκαμε. Δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί. Αντίθετα. Το βγάλαμε στο φως, στη διαφάνεια. Το αναδείξαμε. Προσπαθήσαμε να το επιλύσουμε, να δώσουμε στον κτηνοτρόφο το μεγαλύτερο ποσοστό των εξισωτικών αποζημιώσεων που του αναλογούν.

- Για τα προβλήματα των βοσκοτόπων, τα περασμένα χρόνια μας επιβλήθηκε κοινοτικό πρόστιμο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο επιμερίζεται σε μια τριετία. Ηδη από την 1η Ιανουαρίου του 2014 παρακρατήθηκαν 350 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα θα παρακρατηθούν το 2015 και το 2016.

- Μας επιβλήθηκαν και νέα πρόστιμα: Ένα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την ενιαία ενίσχυση του 2012 και άλλα 37 εκατομμύρια ευρώ για την ενιαία ενίσχυση του 2013. Πρόστιμα που θα παρακρατούνταν από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Βρήκαμε όμως λύση και τα μηδενίσαμε.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας επέβαλε ένα σχέδιο δράσης, το λεγόμενο action plan, που είχε ως στόχο την πλήρη καταγραφή των επιλέξιμων βοσκοτόπων σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι το 2013. Οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν τότε, δεν εξαιρέθηκαν επειδή αδυνατούσαμε να πείσουμε την Κομισιόν ότι είναι επιλέξιμοι βοσκότοποι, αλλά επειδή ήταν δασικές και ακατάλληλες για βόσκηση. Έτσι, από 25 εκατομμύρια στρέμματα, οι βοσκότοποι μειώθηκαν στα 15 εκατομμύρια.

- Προβλέψαμε και σχεδιάσαμε την πληρωμή της εξισωτικής του 2013, με βάση τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων, ώστε να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος οποιασδήποτε ποινής ή ακόμα και αναστολής πληρωμών. Έτσι πληρώσαμε το μεγαλύτερος μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 συνολικού ποσού περίπου 115 εκατομμυρίων ευρώ.

- Κατά τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ επιλύσαμε οριστικά το ακανθώδες θέμα των βοσκοτόπων και έτσι από 1-1-2015 δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Πετύχαμε την αλλαγή του ορισμού του βοσκοτόπου, ώστε σε αυτόν να συμπεριληφθούν και οι φρυγανώδεις και οι ποώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις.

· Για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφού εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες πιστώσεις ύψους 126 εκατομμυρίων € που καλύπτει τις πληρωμές όλων των δικαιούχων κτηνοτρόφων, αποφασίσαμε την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 δέκα μήνες νωρίτερα από ότι καταβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια. Εντούτοις, επειδή μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2014, ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων, (περίπου 20,000), δεν είχε τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων, ενώ περίπου 12000 κτηνοτρόφοι δεν απέστειλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία των εισοδημάτων και απασχόλησης, δεν μπορούσε να γίνει η πληρωμή τους. ΄

Ετσι αναγκαστήκαμε να καταβάλουμε στις 31.12.2014 την πρώτη δόση του 40% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατομμύρια ευρώ. Στις περιπτώσεις όπου γίνανε πληρωμές με μικρά ποσά, πρέπει να μας δίνετε το ΑΦΜ για να διαπιστώνουμε εάν υπάρχουν ειδικότερα προβλήματα προκειμένου να τα επιλύσουμε.

- Την πρωτοβουλία για την πληρωμή αυτή την πήραμε προκειμένου να στηριχθείτε οικονομικά. Αν δεν το κάναμε, θα μπορούσε να επαναληφθεί αυτό που γίνονταν όλα τα χρόνια που οι πληρωμές καταβάλλονταν μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Και γι’ αυτό που καταφέραμε, φτάσαμε να… απολογούμαστε!

- Συνεχίζουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρώσουμε άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους για την εξισωτική αποζημίωση του 2014 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Και αν πάλι προκύψουν προβλήματα θα υπάρξουν και άλλες πληρωμές ώστε οι κτηνοτρόφοι να πάρουν αυτό που τους αναλογεί και δικαιούνται. 

- Πληρώσαμε χωρίς προβλήματα την ενιαία ενίσχυση 2014 συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ. Σύντομα θα επιστραφεί και η παρακράτηση του 15% που έγινε στους κτηνοτρόφους με αξία δικαιωμάτων άνω των 40.000 ευρώ.

· Στους 5,5 μήνες της θητείας μου στηρίξαμε ουσιαστικά την κτηνοτροφία. Στον «Εθνικό Φάκελο» για την εφαρμογή από 1/1/2015 της καινούργιας ΚΑΠ αυξήσαμε το ποσοστό ενίσχυσης της κτηνοτροφίας αυξήθηκε στο 25% από 19% που ήταν μέχρι τώρα.

- Από το 2015 μέχρι το 2019 οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα ενισχύονται με 440.000.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 150 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο.

- Στα προϊόντα που παρέχουμε συνδεδεμένες ενισχύσεις, περιλαμβάνονται και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, με επιπλέον 7 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, (ή 17 ευρώ/στρέμμα) ώστε να κατορθώσουμε να έχουμε επάρκεια ζωοτροφών και μείωση των τιμών των εισροών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

- Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις περιελάβαμε, επίσης, τα θηλυκά βοοειδή αναπαραγωγής με στόχο τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κρέατος μέσω αύξησης των ιθαγενών ζώων και μείωσης των εισαγωγών ζώντων ζώων με προϋπολογισμό 24 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (ή 125 ευρώ/κεφαλή), αλλά και τα βοοειδή με ειδικά δικαιώματα, με προϋπολογισμό 29 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (ή 161 ευρώ/κεφαλή).

- Παρέχουμε συνδεδεμένη ενίσχυση στα πεδινά αιγοπρόβατα με προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (ή 5 ευρώ/κεφαλή) και στα ορεινά αιγοπρόβατα με προϋπολογισμό 21 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (ή 6,5 ευρώ/κεφαλή) ενισχύοντας την παροχή ποιοτικού γάλακτος στη μεταποιητική βιομηχανία και την παραγωγή κυρίως φέτας. 

Φίλε κτηνοτρόφε,

Στους λίγους μήνες που αναλάβαμε το Υπουργείο έγιναν πολλά. Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα αλλά, δυστυχώς, μας πρόλαβαν οι εκλογές. Η ουσία όμως είναι ότι βάλαμε την κτηνοτροφία σε πρώτη προτεραιότητα, κάτι που δεν έγινε τα τελευταία 20 χρόνια. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε και για την επίλυσή του. 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Γιώργος Καρασμάνης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *