Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μίνι«ανταρσία» στη δεξιά - Ιταλική πολιτική παράλυση, ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Ενρίκο Λέτα


Σε πολιτική παράλυση οδηγείται εκ νέου η Ιταλία επτά μήνες μετά το μετεκλογικό αδιέξοδο που τελικά «γέννησε» την αναγκαστική συνεργασία κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς, την οποία και τινάζει σήμερα στον αέρα
ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βλέποντας να πέφτουν οι τίτλοι τέλους στον κοινοβουλευτικό του βίο με την επικείμενη αποπομπή από τη Γερουσία.

«Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει οριστικά στο Κοινοβούλιο» είναι το μήνυμα που ήλθε από το Κυρηνάλιο Μέγαρο μετά τη νέα συνάντηση προέδρου και πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής. Ο Ενρίκο Λέτα θα ανέβει στο βήμα Βουλής και Γερουσίας εντός της εβδομάδας για να εξακριβώσει εάν η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία.

Να αποφύγει νέες εκλογές προσπαθεί πάση θυσία ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και εάν ο Λέτα δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, ο πρόεδρος πρόκειται να αναζητήσει κύκλο διαβουλεύσεων μία εναλλακτική πλειοψηφία, την οποία όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα βρει. 

Όσο για τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι, βλέπει τις πρώτες «αποστασίες» στη μετριοπαθή πτέρυγα της δεξιάς, όμως μένει θα αποδειχθεί εάν η κατάσταση θα εξελιχθεί σε γενικευμένη «ανταρσία», γεγονός το οποίο και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο εάν θα οδηγηθεί όντως η Ιταλία σε πρόωρες εκλογές.

Η κεντροαριστερά κατακεραυνώνει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την παραίτηση των πέντε υπουργών του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) που «επέστρεψε» με τυμπανοκρουσίες προ ημερών το όνομά του στη γνώριμη Forza Italia, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας του Καβαλιέρε -ο οποίος παρεμπιπτόντως γιορτάζει την Κυριακή τα 77α του γενέθλια.

Η κίνηση του Μπερλουσκόνι ήλθε εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 4ης Οκτωβρίου στην αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας που θα δείξει στον Καβαλιέρε την πόρτα της εξόδου μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για την υπόθεση της Mediaset. Ως πρόσχημα για την απόσυρση των υπουργών χρησιμοποιήθηκε η οικονομική πολιτική, συγκεκριμένα το ζήτημα του ΦΠΑ.

«Δεν θα αποδεχτούμε την ευθύνη για την αύξηση των φόρων. Βρισκόμαστε ενώπιον μίας αριστεράς που συνεχίζει να βάζει το χέρι στην τσέπη των Ιταλών» είπε απαντώντας στο «γιατί τώρα;» σε τηλεφωνική του παρέμβαση την Κυριακή συγκέντρωση της Forza Italia στη Νάπολη.

Έχοντας τινάξει ουσιαστικά στον αέρα την κυβέρνηση Λέτα, ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω και ζητά νέες εκλογές δηλώνοντας βέβαιος για τη νίκη, ενώ ταυτόχρονα λέει πως η δεξιά είναι έτοιμη να στηρίξει «χρήσιμους νόμους» όπως η κατάργηση του φόρου κατοικίας και η αύξηση του ΦΠΑ.

Ο Ενρίκο Λέτα χαρακτηρίζει «παραληρηματική» την κίνηση του Μπερλουσκόνι, λέγοντας ότι στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των προσωπικών του συμφερόντων, και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -στα χέρια του οποίου έχει σκάσει και αυτή η κρίση- επιχειρεί να αποφύγει πάση θυσία μία νέα προσφυγή στις κάλπες εξαιτίας του κινδύνου να προκύψει ξανά πλήρες αδιέξοδο, δεδομένου ότι τρία κόμματα διατηρούν σχεδόν τα ίδια ποσοστά και παραμένει παράλληλα σε ισχύ ο περιβόητος «Porcellum», ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος της Ιταλίας.

Με τους φόβους ότι οι αγορές θα «τιμωρήσουν» την Ιταλία για την πολιτική αναταραχή όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και στο εάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει στήριξη για μία δεύτερη κυβέρνηση Λέτα ή κυβέρνηση υπό άλλο πρωθυπουργό.

Η κεντροαριστερά διατηρεί άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως στη Γερουσία βρίσκεται στο μεταίχμιο. Ως πιθανότερες εναλλακτικές προβάλλουν μία νέα κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα ή μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα.

Για μία νέα κυβέρνηση Λέτα θα χρειαζόταν να προστεθούν, πέραν του κεντρώου πόλου του Μάριο Μόντι και του Κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel), οι ψήφοι δυσαρεστημένων γερουσιαστών της κεντροδεξιάς ή του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. 

Εάν τελικά κατορθώσει ο Ενρίκο Λέτα ή άλλο πρόσωπο να κυβερνήσει με την παρούσα σύνθεση της Βουλής θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της μπερλουσκονικής δεξιάς, όπου έχουν ξεσπάσει σοβαρές αναταράξεις και σημαντικά στελέχη διατυπώνουν δημοσίως διαφωνίες με τις κινήσεις του Καβαλιέρε και αποστασιοποιούνται.

Ο υπουργός Συνταγματικός Μεταρρυθμίσεων Γκαετάνο Κουαλιαριέλο και η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν δήλωσαν αμφότεροι ότι παραιτούνται, όμως δεν θα είναι μέλη της Forza Italia, ενώ ο υπουργός Υποδομών Μαουρίτσιο Λούπι δήλωσε ότι το νέο κόμμα κινδυνεύει να είναι «εξτρεμιστικό».

Ταυτόχρονα, ο έμπιστος του Μπερλουσκόνι και πρώην εκπρόσωπος του Pdl Φαμπρίτσιο Τσικίτο εξέφρασε σπάνια δημόσια διαφωνία με τους χειρισμούς του Καβαλιέρε δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση με το κόμμα.

Οι κάλπες είναι η ύστατη λύση εάν δεν υπάρξει άλλη εναλλακτική οδός, είπε την Κυριακή ο Ιταλός πρόεδρος. «Θα προσπαθήσω να διαπιστώσω εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μην λήξει πρόωρα η νομοθετική περίοδος. Κατά παράδοση ο πρόεδρος διαλύει το Κοινοβούλιο όταν δεν είναι δυνατό να υπάρξει πλειοψηφία και μία κυβέρνηση για το καλό της χώρας» ανέφερε.

Εάν δεν υπάρξει συναίνεση σε κάποια μορφή κυβερνητικού σχήματος η Ιταλία θα πρέπει να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες, πιθανώς στα τέλη Νοεμβρίου.



Πηγή: in.gr
Ευαγγελία Μπίφη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *