Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Διοργάνωση Διημερίδας Αγωγής Υγείας στις 17 & 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγωγής υγείας που εκπονεί και υλοποιεί σε ετήσια βάση, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) Μακεδονίας-Θράκης και την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Αγωγής Υγείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειο, διοργανώνει διημερίδα αγωγής υγείας την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα συνεδριάσεων της 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας- Θράκης (Αριστοτέλους 16, Θεσσαλονίκη). Η διημερίδα απευθύνεται αποκλειστικά στους επαγγελματίες υγείας της 4ης Υ.Π.Ε., με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευσή τους σε δύο θεματικές ενότητες: «Κάπνισμα» (17/10) και «Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα» (18/10).

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της δημόσιας υγείας και στην ανάπτυξη δικτύων πρόληψης και προαγωγής υγείας, που θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες υποδομές και θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των συμπολιτών μας σε ποιοτικότερες υπηρεσίες. Μετά την επιτυχημένη πορεία των ενημερωτικών διημερίδων σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι γιατροί του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διευρύνουν το δίκτυο αγωγής υγείας στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε δημόσιους φορείς. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι ενημερωτικές ημερίδες προαγωγής υγείας και πρόληψης, που υλοποιεί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να καταστήσει την πρόληψη καθημερινή πρακτική στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινωνία»,υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβάνεται και η πρόληψη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Υγειονομικού Συστήματος μιας χώρας. Η πρόληψη είναι κεντρικός μοχλός της προστασίας της δημόσιας υγείας και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης μιας κοινότητας σε όλη της την έκταση και αφορά το άτομο, την οικογένεια, και την κοινωνία

Η προαγωγή της υγείας είναι ένα από τα νεώτερα « κινήματα» της Δημόσιας Υγείας που προέκυψε από την διαπίστωση ότι τα μεγάλα προβλήματα υγείας του πληθυσμού δεν λύνονται μόνο με την ιατρική φροντίδα αλλά απαιτείται γενικότερη κοινωνική προσπάθεια

Μία από τις κύριες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στην πρόληψη, εκτός από τους εμβολιασμούς και την ανοσοποίηση, είναι η Αγωγή Υγείας (health education) Αφορά σε γενικές γραμμές την εκπαίδευση των ατόμων και κυρίως των μαθητών ώστε να αποκτήσουν ή να υιοθετήσουν «υγιεινή» συμπεριφορά .Αντιπροσωπευτικά προγράμματα αγωγής υγείας είναι αυτά που αναφέρονται στο κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, διατροφή, σεξουαλική υγεία άσκηση, ατυχήματα κ.λ.π. Τελικός στόχος είναι η υγεία και η ευεξία του πληθυσμού».

 
Το πρόγραμμα της διημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως εξής:

 
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ

12.00 Εγγραφές για την ημερίδα και τη διημερίδα

12.30 Χαιρετισμοί – Έναρξη

13.00 «Κάνε στάχτη το τσιγάρο» – Η πορεία της παρέμβασης –ανατροφοδότηση

13.30 Αυτοαξιολόγηση της Προσπάθειας – η Εμπειρία των μελών του Δίκτυο Αγωγής Υγείας

14.30 Αποτελέσματα βιωματικής εκπαιδευτικής προσέγγισης

15.30 Συλλογή στοιχείων – Διεύρυνση & επικαιροποίηση Δικτύου

16.00 Διάλειμμα

16.30 Η Σημασία της εφαρμογής του νόμου- Σχολεία ελεύθερα καπνού

17.00 «Κάπνισμα; όχι εμείς!»- Δουλεύοντας για ένα σχολείο πρόληψης του καπνίσματος όλοι μαζί -Βιωματικό εργαστήριο

17.30 «Αρμονική Συνεργασία όλων των φορέων για την πρόληψη του καπνίσματος», Παιχνίδι Ρόλων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

9.00 – 9.30 Εγγραφές για την ημερίδα

9.30 – 11.30 Παρουσίαση του Προγράμματος Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (στόχοι, ιδιαιτερότητες, τρόπος προσέγγισης του θέματος, γενικές οδηγίες παρουσίασης)

11.30- 12.00 Διάλειμμα

12.00- 14.00 Βιωματικό Εργαστήριο – «Βάζω όρια- Μαθαίνω να προστατεύω τον Εαυτό μου»



πηγη:edessanews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *