Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Δυνατότητα για πριμ στα πρώτα στρέμματα από το 2014

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική προβλέπει τη δυνατότητα καταβολής υψηλότερων ενισχύσεων για τα πρώτα στρέμματα της κάθε εκμετάλλευσης. Και μπορεί οι νέες, «πράσινες» ενισχύσεις να αρχίσουν να ισχύουν από το 2015, ωστόσο τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να καταβάλουν το πριμ για τα πρώτα στρέμματα αλλά και τις νέες συνδεδεμένες, ήδη από το 2014.

Σχετική διάταξη περιλήφθηκε στον μεταβατικό κανονισμό που συμφωνήθηκε την Πέμπτη το βράδυ ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου Ντατσιάν Τσιόλος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα μπορέσουν να δώσουν την τελική έγκριση σε αυτούς τους κανόνες και έτσι να προσφέρουν μια στέρεη νομική βάση για τις ενισχύσεις το 2014.

Οι βασικοί κανονισμοί για την ΚΑΠ της περιόδου 2014-2020 έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα πάρουν την τελική τους έγκριση ως τα τέλη της χρονιάς.

Ωστόσο οι εφαρμοστικοί κανονισμοί δεν θα είναι έτοιμοι παρά μόνο στις αρχές της νέας χρονιάς, ενώ τα κράτη μέλη θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο για να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές στους μηχανισμούς πληρωμών και ελέγχων.

Για αυτό κρίθηκε αναγκαίος ένας ειδικός μεταβατικός κανονισμός , ο οποίος ορίζει ότι οι ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ (που περιλαμβάνουν την λεγόμενη οικολογική συνιστώσα) θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2015. Ωστόσο τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν την «αναδιανεμητική ενίσχυση», δηλαδή την πληρωμή πριμ για τα πρώτα στρέμματα, ήδη από το 2014. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, ο μεταβατικός κανονισμός διασφαλίζει ότι τα μέτρα των αξόνων 1 και 2 θα συνεχιστούν κανονικά χωρίς διακοπή.

Η Κομισιόν απέρριψε τροπολογία των ευρωβουλευτών για πληρωμή των εξόδων για έρευνα και ανάπτυξη πριν την έγκριση των σχετικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον μεταβατικό κανονισμό, τα στοιχεία των δικαιούχων των ενισχύσεων του 2013 θα δοθούν στη δημοσιότητα σύμφωνα με τους παλιούς κανόνες διαφάνειας, δηλαδή όχι για τα φυσικά πρόσωπα, και οι νέοι κανόνες διαφάνειας που περιλαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα, θα εφαρμοστούν για τις ενισχύσεις από το οικονομικό έτος 2014 και πέρα.

Πηγή:agronews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *