Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεν παραβιάζονται τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα

Με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν παραβιάζονται τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα συμφώνησε η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε γραπτή της απάντηση προς την ελβετίδα σοσιαλίστρια βουλευτή Λιλιάν Μαουρού Πασκιέ, που είχε θέσει το θέμα της παραβίασης των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εμφανίζεται να αποδέχεται τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι «τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα είναι προσωρινού χαρακτήρα και δεν συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Όπως αναφέρει στην απάντησή της «η επιτροπή των υπουργών ενημερώθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία ότι, εκτός από τα νέα μέτρα που θεσπίσθηκαν με σκοπό την προστασία ορισμένων ευάλωτων ομάδων, όπως, οι άνεργοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καμία νέα νομοθεσία δεν εγκρίθηκε πρόσφατα, μέσω της οποίας θα μπορούσε να επιδεινωθεί η κατάσταση στον τομέα της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Το σχετικό έγγραφο συνοδεύεται και από παλαιότερη (10 Απριλίου 2013) απάντηση της Επιτροπής προς τον Γερμανό βουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Αντρεζ Χιούνκο, ο οποίος είχε θέσει θέμα μη συμμόρφωσης της Ελλάδας προς τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Και σ' αυτήν την απάντησή της η επιτροπή ισχυρίζονταν ότι, με βάση τις πληροφορίες που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι προσωρινού χαρακτήρα, τονίζοντας όμως ότι «εναπόκειται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων να εξετάσει οποιαδήποτε υποτιθέμενη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στην Ελλάδα και όχι στην επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Λουίς Τζίμερα Γκιεσάντα, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, επισήμανε:

«Πέρα από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής ως προς τις νομικές δεσμεύσεις της έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε συνάρτηση με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, έτσι ώστε να μην θίγεται η πραγματική ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

» Τα προβλήματα που προκύπτουν από μία οικονομική κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν με περισσότερα χρήματα, αλλά εάν συρρικνωθεί η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα απωλέσουμε μία ολόκληρη νέα γενιά, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για επίθεση ενάντια στα κεκτημένα για τα οποία έχουμε αγωνισθεί επί σειρά ετών, και εάν απωλέσουμε μια γενιά, θα είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσουμε».





Πηγή: tovima.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *