Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ανοίγουν βιβλία εσόδων-εξόδων όλοι οι αγρότες. Φόρος από το πρώτο ευρώ

Με λογιστικό τρόπο θα προσδιορίζεται από το 2014 το φορολογητέο εισόδημα για περισσότερους από 1.000.000 αγρότες, που πλέον υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων κατά τα πρότυπα των επιτηδευματιών

Πάνω από 1.000.000 γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το "Έθνος", βιβλία εσόδων-εξόδων θα υποχρεωθούν να τηρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με το νέο καθεστώς οι γεωργοί θεωρείται ότι αποκτούν κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς εξομοιώνονται με τους επιτηδευματίες και πλέον το φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο με βάση τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης και τις κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

Από το 2014 καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του γεωργικού εισοδήματος με βάση τις ελάχιστες αντικειμενικές τιμές ανά είδος προϊόντος και ζώου που προσδιόριζε κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν περιορισμένες εξαιρέσεις από την τήρηση βιβλίων και το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος των αγροτών, οι οποίες θα αποφασισθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορούν μόνο όσους αποκτούν χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 1.500-3.000 ευρώ τον χρόνο.

Επισημαίνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα οι αγρότες θα φορολογηθούν με το καθεστώς που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τέλος, με τις νέες ρυθμίσεις πέρα του ότι οι περισσότεροι αγρότες θα αναγκασθούν να καταφύγουν σε λογιστές., θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο ή σημαντικά αυξημένους φόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που λόγω των πολύ χαμηλών τεκμαρτών εσόδων που υπολόγιζε η εφορία η πλειοψηφία ήταν αφορολόγητοι καθώς δήλωναν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ή των 5.000 ευρώ ανάλογα με τη χρονιά.

πηγη:news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *