Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Υπέρ νέας βοήθειας προς την Ελλάδα η Φινλανδία

Η Φινλανδία, ένθερμος υποστηρικτής των μέτρων λιτότητας στην ευρωζώνη, φαίνεται ότι υιοθετεί πλέον ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμη να τις στηρίξει και να συναινέσει σε νέα πακέτα οικονομικής βοήθειας εάν κριθούν αναγκαία.

«Κανείς δεν μπορεί να μεταφέρει τις εθνικές ευθύνες στους άλλους... Ομως εάν η κατάσταση είναι απελπιστική, πρέπει να εξετάσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε χώρες. Είμαστε πολύ ρεαλιστές σε αυτό το θέμα» δήλωσε στους Financial Times ο φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν, μετά τη συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα στη Ρώμη. 

Πάντως, τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα ή την Πορτογαλία και πως η κυβέρνησή του δεν έχει συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο. Σημείωσε ότι «σε κανέναν δεν αρέσουν τα πακέτα βοήθειας αλλά μέχρι τώρα εξετάζουμε τί είναι καλό για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη». 

Ερωτηθείς εάν η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην ευρωζώνη έχει συντελέσει στην αύξηση της ύφεσης, ο φινλανδός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη». 

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερο βάρος, καθώς ο 42χρονος Κατάινεν είναι ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήξη της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στα τέλη του 2014.

Ο Γιούρκι Κατάινεν τόνισε, επίσης, ότι η φινλανδική κυβέρνηση συνασπισμού, που απαρτίζεται από έξι κόμματα, υφίσταται την πίεση της ευρωζώνης για μείωση του ελλείμματος της χώρας, προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. 

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι οι Φινλανδοί φαίνεται πως χαλαρώνουν την εικόνα τους ως «πιο Γερμανοί από τους Γερμανούς», καθώς αυξάνεται η στήριξη στα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών ενόψει των ευρωεκλογών το 2014.



Πηγη: enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *