Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Οι ξηροί καρποί «κρύβουν» το μυστικό της μακροζωίας

Πλούσιοι σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά
Μπορεί να είναι μικροί αλλά είναι «θαυματουργοί». Και μπορεί κάθε φορά που νιώθετε το στομάχι σας να γουργουρίζει -όταν είστε στη δουλειά για παράδειγμα- να ονειρεύεστε ότι «βουτάτε με τα μούτρα» στο λαχταριστό χάμπουργκερ, ή πίτσα, ή σάντουιτς ή οτιδήποτε άλλο βλέπετε μπροστά σας στα διαφημιστικά φυλλάδια που κυκλοφορούν στους χώρους εργασίας, ωστόσο μήπως έχει έρθει η στιγμή να αρχίσετε να αναρωτιέστε πόσο καλό μπορεί να κάνουν όλα αυτά για την υγεία σας;

Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε συνήθειες διατροφικές;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το πόσο ωφέλιμοι είναι οι ξηροί καρποί για την υγεία μας.

Αν ωστόσο ακόμη αμφιταλαντεύεστε στο αν θα πάρετε μαζί σας ένα σακουλάκι με καρύδια ή αμύγδαλα, ή αν θα καταφύγετε για άλλη μια φορά στο… ντελίβερι της γειτονιάς, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω στοιχεία και ίσως να αλλάξετε γνώμη και κλείσετε το τηλέφωνο.

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές στους ξηρούς καρπούς «κρύβεται» ένα από τα μυστικά της μακροζωίας, καθώς είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ακόρεστα λιπαρά.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Time, οι ξηροί καρποί «ίσως είναι η τροφή της μακροζωίας».

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται ερευνητές από το νοσοκομείο της Βοστόνης Brigham and Women’s Hospital και το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, οι οποίοι διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη γύρω από τη σχέση της κατανάλωσης ξηρών καρπών και της μακροζωίας.

Οι ξηροί καρποί συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν σε 76.464 γυναίκες και 42.498 άντρες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο συχνά κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, όπως για παράδειγμα: αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, μακαντέμια, πεκάν, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης και καρύδια.

Όσοι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν συχνά ξηρούς καρπούς στην καθημερινότητά τους, εμφάνιζαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιακά επεισόδια και ασθένειες που συνδέονται με το αναπνευστικό.

Όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς επτά ή περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα, εμφάνισαν για την ακρίβεια 20% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου μετά από τέσσερα χρόνια, σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου. Ακόμη, έτειναν να είναι πιο λεπτοί και δραστήριοι σωματικά καθώς επίσης και μη καπνιστές.

Η σχέση των ξηρών καρπών με τη μακροζωία είχε αποδειχθεί και από προηγούμενες μελέτες, ωστόσο το ξεχωριστό αυτής της έρευνας, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι το μεγάλο μέγεθος του δείγματος, κάτι που ενισχύει τον ισχυρισμό των επιστημόνων.
 
 ΠΗΓΗ: tuned

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *