Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αδιέξοδο παζάρι για νέα μέτρα



Στενεύουν τα περιθώρια της κυβέρνησης για συμφωνία με την τρόικα με τα νέα μέτρα να καραδοκούν και ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν σε μια εβδομάδα. Την ώρα που το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι θα επέλθει συμφωνία και μάλιστα χωρίς να γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών μετά την ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τόνισε ότι πρέπει να επέλθει συμφωνία ενώ ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων.

“Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων δεν το συζητάμε”, είπε ο Γ. Βρούτσης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τονίζοντας ότι “τέτοια απαίτηση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή” ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι “δεν χρειάζεται”.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι “εξοικονομεί πάρα πολλά χρήματα” και ότι μέσα απ΄αυτό λύνεται ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού.

Ο Γ. Στουρνάρας προσπάθησε και αυτός να καθησυχάσει λέγοντας “μην ανησυχείτε, θα βρούμε λύση”, που όπως είπε πρέπει να επέλθει “πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία”.

Στη σύσκεψη στην οποία εξετάστηκαν τα θέματα της κινητικότητας, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει κλείσει μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στις αρχές Δεκεμβρίου και πριν το τελευταίο προγραμματισμένο Eurogroup της χρονιάς στις 9/12, συμμετείχε επίσης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.


Στο μεταξύ στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως” δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων, ειδικότητας οδηγών και τεχνικού προσωπικού, του ομώνυμου υπουργείου, υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσεων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο Μητσοτάκη, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι καλούνται να υποβάλουν στη διεύθυνση Διοικητικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης (μέχρι και την 2/12/2013) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώσουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν- μετακινηθούν καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης και επίσης τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

“Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει τα αιτήματα για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών, διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, μείωση των συντάξεων και περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων”, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι αντίθετα “πρέπει να επιδιώξει συμφωνία με αντικείμενο τη μείωση της ανεργίας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.”

“Η κυβέρνηση, η τρόικα και τα άλλα κόμματα, που υπερασπίζονται την ΕΕ, συγκλίνουν στο βασικό στόχο, αυτόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης που περνά μέσα από παλιά και νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα”, σχολιάζει το ΚΚΕ και καλεί σε λαϊκή αντεπίθεση.

Το βράδυ της Τρίτης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου.




Πηγή: Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *