Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Με μια βαλίτσα μέτρα - Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ

Βήμα βήμα συγκλίνει η κυβέρνηση με τις απαιτήσεις της τρόικας, ανεβάζοντας κάθε μέρα τον τελικό λογαριασμό των νέων μέτρων του 2014. Η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι πλέον η ελληνική εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ, αποδεικνύει ότι οι αρχικοί λεονταρισμοί της κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθεί κανένα οριζόντιο μέτρο πέφτουν στο κενό.

Πλέον όλες οι πληροφορίες ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό του 2014 στα 2 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας έτσι με επιπλέον 483 ευρώ κάθε ελληνικό νοικοκυριό, που βλέπει καθημερινά το εισόδημά του να εξανεμίζεται σε φόρους και χαράτσια.

Η επιθυμία του Γιάννη Στουρνάρα να καταφέρει να αποσπάσει έστω τη δέσμευση από τους εταίρους ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα δεν επετεύχθη και, ως εκ τούτου, από την Κυριακή το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την τρόικα επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να συγκεκριμενοποιήσουν το βαρύ κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Δύσπιστοι οι ελεγκτές

Οι πιστωτές, μέσω των επικεφαλής των ελεγκτών, έχουν εμφανιστεί από την έναρξη της διαπραγμάτευσης ιδιαίτερα δύσπιστοι στο σενάριο που τους παρουσιάζει η ελληνική πλευρά, δηλαδή ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί μόνο από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, όσο και αν προσπαθεί να φουσκώσει τους αριθμούς το υπουργείο Οικονομικών, αποδεικνύουν ότι αποτελεί μονόδρομο η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, εφ' όσον η κυβέρνηση, όπως έχει αποδείξει, δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η τρόικα έχει στα χέρια της σειρά μέτρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), με επίκεντρο τα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία και τις ΔΕΚΟ. Ακόμα όμως και αν επιτύχουν στο απόλυτο το στόχο, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν δεν ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, γεγονός που κάνει αναγκαία τη λήψη οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων.

Η λίστα των μέτρων

Η λίστα των μέτρων που έχει ετοιμάσει να παρουσιάσει στην τρόικα το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει:

* την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής στα ασφαλιστικά ταμεία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν μπορεί να φέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ,

* τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, που σύμφωνα με το όφελος που αναφέρεται στον προϋπολογισμό θα φτάσει τα 381 εκατ. ευρώ,

* την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, με όφελος 100 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών όμως, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες που προκάλεσε ο νέος φόρος για τα ακίνητα και η προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι βουλευτές, ώστε τελικά να ψηφίσουν το φόρο, δημιούργησε ακόμα μια «τρύπα» στα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Ο νέος φόρος που όπως προβλέπει το Μνημόνιο πρέπει να φέρει στα ταμεία 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο θα φέρει τελικά 2,6 δισ. ευρώ, κάτι που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να φέρει και νέα ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τη διαφορά.

Παράλληλα όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές εμφανίζονται δύσπιστοι και με τη διατήρηση του ΦΑΠ, ενσωματωμένου στο νέο φόρο, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία σε μεγάλο μέρος καταλήγει στον κουβά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Ακόμα λοιπόν και αν ο νέος φόρος εγκριθεί από την τρόικα, θα πρέπει να συνδυαστεί με νέα ισοδύναμα άνω των 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν και αυτά στον τελικό λογαριασμό των μέτρων.

«Απεταξάμην» κυβέρνησης

Πάντως σε επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη αποφυγής νέων οριζόντιων μέτρων, ανάγοντας τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις στην προσπάθειά της να αποφύγει τα μέτρα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη διορθωτικών μέτρων που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, τα οποία είναι πρόθυμη να λάβει, άλλα όχι μέτρα λιτότητας. «Γι' αυτό αργούμε τόσο πολύ να καταλήξουμε τώρα σε αυτή την αναθεώρηση. Είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να τεθούν σε λειτουργία οι αυτόματοι σταθεροποιητές».

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι μέτρα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
 
 ΠΗΓΗ: enet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *