Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πυρετός στο Οικονομικό επιτελείο εν αναμονή της τρόικας - Ολοι πίσω στην άμυνα...

Με συνεχείς συσκέψεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τη γραμμή άμυνας που θα χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όποτε και αν επιστρέψει στην Αθήνα. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το ραντεβού της Τρίτης με τους επικεφαλής δεν έχει αλλάξει, διαψεύδοντας ξένα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών που οδηγεί σε νέα αναβολή της επίσκεψης.

Την ελληνική θέση επιβεβαίωσε και το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv, το οποίο μετέδωσε ότι οι ελεγκτές της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου. Προηγουμένως και σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το γερμανικό δίκτυο, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Ελληνα ομόλογό τους Γιάννη Στουρνάρα.

Αγχος και εσωστρέφεια

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για τις τεχνοκρατικού επιπέδου διαβουλεύσεις, επιχειρώντας να κάνει ένα βήμα εμπρός ξεπερνώντας την εσωστρέφεια που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού για το 2014. «Είναι δεδομένο ότι η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις, για μια διαπραγμάτευση μακράς διαρκείας. Εμείς όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα θέματα που θα τεθούν από τους ελεγκτές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ανοιχτά μέτωπα

Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη υποβάθμιζαν τη σημασία των ανοιχτών θεμάτων που παραμένουν στο μέτωπο των τεσσάρων προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, προσπαθώντας έτσι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί. «Η τρόικα μάς έχει συνηθίσει να αφήνει ανοιχτά όλα τα μέτωπα, ώστε να τα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης. Αυτό κάνει και τώρα με τα τέσσερα προαπαιτούμενα», ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή και συμπλήρωνε ότι «προφανώς, αν βρεθεί η χρυσή τομή στο δημοσιονομικό κενό και στα νέα μέτρα, θα καταλήξουν και οι συζητήσεις για τις αμυντικές βιομηχανίες».

Πρόκειται ωστόσο για διαπραγμάτευση που θα χρειαστεί λεπτούς χειρισμούς και συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να πείσει τους ελεγκτές, από τη μία ότι οι προβλέψεις που έχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εφικτό να επιτευχθούν και, από την άλλη, ότι η λήψη νέων μέτρων θα προκαλέσει απροσδιόριστες πολιτικές εξελίξεις.

Ζητείται χρυσή τομή

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο, χωρίς να θέλει να το αναγάγει σε μείζον θέμα, κρατά ως εναλλακτική λύση το ενδεχόμενο να επέλθει συμφωνία με την τρόικα για την κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα, και την άνοιξη να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό θα αποτελέσει τη μόνη λύση σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στις συνομιλίες, εάν δεν βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.


Πηγή: enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *