Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ντοκιμαντέρ: Η Δύναμη της Τέχνης, Βαν Γκογκ - Σταροχώραφο με κοράκια - BBC (vid)

Δύο προσωπικότητες μας μεταφέρουν στην ιστορία της ζωγραφικής και του ζωγράφου: Ο Simon Schama και ο ίδιος ο Van Gogh, ο οποίος αναπαρίσταται από τον Andy Serkis (σημ.: γνωστός ως Γκόλουμ) σε δραματικές σκηνές της ζωής του ζωγράφου, που κάνουν την εμφάνισή τους μεταξύ των αφηγηματικών τμημάτων του Simon Schama.


Στο φιλμ τα δύο αυτά χρονικά πλαίσια (παρόν - παρελθόν) δεν διαχωρίζονται αυστηρά. Ενώ ακούμε τον Schama να περιγράφει κάποιες παράδοξες ενέργειες κατά τη χρήση του πινέλου από τον Van Gogh, ακούμε, επίσης, το ίδιο το πινέλο, δυνατά και καθαρά, ενώ...
αμέσως μετά βλέπουμε τον ίδιο τον καλλιτέχνη να το χρησιμοποιεί. Εδώ ο τεχνικός ήχου της σειράς "Power of Art" επιδεικνύει μια ασυνήθιστη σημασία στη λεπτομέρεια.


Αργότερα, βλέπουμε τον θρήνο του Van Gogh, στη διάρκεια επεισοδίων παραλογισμού, που τον φέρνουν στο σημείο να τρώει σκόνη από το πάτωμα. Η σκηνή κόβεται και ο Simon Schama αναφέρει: "Στην πραγματικότητα, είναι πολύ χειρότερα." Ένα οδυνηρό, χρονικά εκτεταμένο πλάνο ακολουθεί τον ζωγράφο που τρώει τα χρώματά του. Ποτέ η τηλεόραση δεν έχει διδάξει την Ιστορία της Τέχνης με τέτοιο δραματικό ύφος.



Simon Schama's Power of Art
Εστιάζοντας σε οκτώ μοναδικά εικαστικά έργα τέχνης, η σειρά ξετυλίγει την ιστορία της «οπτικής» δημιουργικής φαντασίας στο πέρασμα του χρόνου. Χάρη στις πειστικές δραματουργικές αναπαραστάσεις, την εκπληκτική φωτογραφία και το μοναδικό στυλ του Simon Schama, ο θεατής γίνεται μάρτυρας των συγκλονιστικών στιγμών της σύλληψης και δημιουργίας των πιο σπουδαίων έργων τέχνης.

Η Βραβευμένη σειρά «Η Δύναμη της Τέχνης» αφηγείται την επική ιστορία μιας διαρκώς εξελισσόμενης καλλιτεχνικής δυναμικής και παρουσιάζει την ικανότητα των ανθρώπων που άλλαξαν την οπτική μας για τον κόσμο.

Κάθε ένα από τα οκτώ ωριαία επεισόδια εξετάζει την βιογραφία ενός καλλιτέχνη και ένα βασικό του έργο μέσα από...
τις σκέψεις του παρουσιαστή και με τη βοήθεια δραματοποιημένων σκηνών.

Η σειρά μεταδόθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006 από το BBC2.

Η Δύναμη της Τέχνης Επ.6 ~ Βαν Γκογκ... από KRASODAD

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *