Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ποινική δίωξη στον Παπαντωνίου

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου προχώρησε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου. Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες το έτος 2010 σε βαθμό κακουργήματος και το έτος 2009 σε βαθμό πλημμελήματος.

Η κ. Σταυρούλα Κουράκου σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου αντιμετωπίζει κατηγορίες για άμεση συνέργεια στα παραπάνω αδικήματα, δηλαδή το κακούργημα της μη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες το 2010 και το πλημμέλημα της μη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες του έτους 2009.

Οι διώξεις σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου ασκήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του ποσού 1,3 εκατ. δολαρίων που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ. Το ποσό που εμφανιζόταν να έχει καταθέσει η σύζυγος του πρώην υπουργού στην HSBC της Γενεύης, σύμφωνα με τα ευρήματα της λίστας Λαγκάρντ.

«Δεν γνώριζα την τραπεζική κατάθεση της συζύγου μου στην ελβετική τράπεζα HSBC» φέρεται να ανέφερε στο υπόμνημα που κατέθεσε στην εισαγγελέα οκ. Παπαντωνίου, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου. «Τα χρήματα είχαν τοποθετηθεί προ δεκαετίας εν αγνοία μου από τη σύζυγό μου, καθώς αφορούσαν χρήματα για τα παιδιά της από τον πρώτο της γάμο. Τα χρήματα αυτά περιήλθαν και πάλι στα παιδιά όταν επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα το έτος 2010», είχε ακόμη αναφέρει.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης του αδικήματος της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες στην εισαγγελέα. Η κλήτευσή του αφορά στο οικονομικό έτος 2010 (κακούργημα) αλλά και το 2009 (πλημμέλημα).

Υπενθυμίζεται ότι για τον Γ. Παπαντωνίου εντοπίστηκε και φοροδιαφυγή για την περίοδο 2000-2010, η οποία προέκυψε έπειτα από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου μελέτησε το πόρισμα και κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατά εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1,333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.



ΠΗΓΗ: crimenet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *